Mainos

Kuntien tehtävien karsintatalkoot eivät edes puolivälissä

Tavoite kuntien tehtävien ja velvoitteiden perkaamisesta on karkaamassa kauas hallituksen käsistä.  

Vuosi sitten hallitus sopi, että se vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardilla eurolla, mutta kasassa on vasta 350 miljoonaa euroa. Hallituksella ei ollut esitellä budjettiriihensä päätteeksi torstaina uusia merkittäviä keinoja kuntien taakan vähentämiseksi.

Potilastietojen paperiarkistoista luopuminen säästää 94 miljoonaa euroa, mutta uudistus on ollut valmisteilla jo pitkään. Isoja kysymyksiä liittyy vielä varsinkin vanhusten laitoshoidon vähentämiseen.  

Kuntien taakan poistaminen on osa rakennepakettia, jolla yritetään tasata julkisen talouden tuloja ja menoja. Valtiovarainministeriö laski torstaina arviotaan julkisen talouden pitkän aikavälin alijäämästä.

Aiemmin arvioidun 4,7 prosentin sijaan alijäämää arvioidaan olevan nyt 4,0 prosenttia kansantuotteesta. Luvut ovat edelleen epävarmoja, minkä takia hallitus pitää oman tavoitteensa ennallaan.  

Pitkäaikaistyöttömille lisää velvoitteita  

Hallitus ei ole tällä tietoa pääsemässä myöskään tavoitteeseensa pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisestä yhdellä prosenttiyksiköllä.  

Tavoitetta yritetään kuroa kiinni määräämällä pitkäaikaistyöttömille uusia velvoitteita. Työttömille tarjotaan aiempaa aktiivisemmin työpaikkoja, ja tarjouksiin odotetaan myös myönteisiä vastauksia.

-Työstä tai aktiivitoimista kieltäytymisen sanktioita sovelletaan järjestelmällisesti, kertasi valtiosihteeri Martti Hetemäki valmisteltuja ukaaseja.  

Ensi vuoden alusta ympäri Suomea sijaitsevat noin 40 työvoiman palvelukeskusta ryhtyvät tarjoamaan työttömille työvoimapalveluita, jotka rahoitetaan valtion budjetista. Palvelukeskuksissa tarjotaan yhdeltä luukulta kunnan sosiaalipalveluita sekä Kelan ja työvoimaviranomaisen palveluita.  

Hallitus kompensoi kunnille tulevaa lisävastuuta pitkäaikaistyöttömistä 75 miljoonalla eurolla.  

Sosiaali- ja terveysmenojen kasvua hillitään puolestaan ottamalla käyttöön sote-alueiden budjettikehysjärjestelmä. Valtion on tarkoitus neuvotella 2017 aloittavien viiden sote-alueen kanssa vuosittain niiden menoista ja tuloista.  

Hallituksen rakennepaketti on ollut yksi syy sille, että kansainväliset luottoluokittajat ovat pitäneet Suomen luokituksen parhaalla mahdollisella tasolla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja