Mainos

Kuntien valtionosuudet opposition hampaissa

Eduskunta sai tänään lähetekeskusteluun hallituksen esityksen kuntien valtionosuuslain muuttamiseksi. Esitykseen tarttuivat hanakimmin pääoppositiopuolue keskustan edustajat. Pääpiirteissään keskustelussa myönnettiin, että esitys parantaa kuntataloutta yleisesti ottaen, mutta ei kuitenkaan riittävästi.

Yhteisöverotuoton suhdanneherkkyyttä ja putoamista sekä kuntien eriarvoista taloudellista kehitystä pidettiin huolestuttavana. Keskustelun joissakin puheenvuoroissa kyseltiin vielä hallituksen budjettiriihessä toteuttamatta jääneen valtionosuuksien sataprosenttisen indeksikorotuksen perään.

Heikot sortuvat

Keskustelun avannut keskustan ryhmäjohtaja Mauri Pekkarinen piti valtionosuuslainsäädännön uudistamista ja yhteisöverojärjestelmän muuttamista oikeansuuntaisina esityksinä. Pekkarinen muistutti kuitenkin heikon talouden kunnista, joiden asemaan esitys ei hänen mielestään tuo riittävästi apua, jotta nämä selviytyisivät palveluvelvoitteistaan. Keskustaryhmyri oli huolissaan myös koko kuntakentän tilanteesta yhteisöverotuoton romahduksen vuoksi ja arvosteli hallituksen aluepolitiikkaa.

-Koko ajan uudistukselta vie pohjaa se tosiasia, että samaan aikaan maan aluekehityksessä tapahtuu entistä rajumpi ja radikaalimpi eriarvoistuminen. Tämä kaivaa maata juuri niiden heikompien kuntien alta, Pekkarinen arvosteli.

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) vastasi Pekkariselle, että nykyisen hallituksen aikana valtionosuuksia on koko ajan lisätty. Hänen mukaansa nyt tulossa oleva uusi tasausjärjestelmä parantaa myös ongelmakuntien asemaa. Aluekehitysohjelma tuottaa Korhosen mukaan jo hyviä tuloksia, mutta Pekkarinen ei sellaisia myöntänyt maakunnissa nähneensä.

Monissa puheenvuoroissa perättiin aluepolitiikan avuksi ns. Norjan mallia, jolla annettaisiin esimerkiksi verohelpotuksia ongelma-alueille. Mallia tukivat voimakkaasti mm. edustajat Timo Korva (kesk.), Toimi Kankaanniemi (krist.) ja Esko-Juhani Tennilä (vas.).

Lyhyt varoitusaika

Pekkarinen pohti puheenvuorossaan lähetekeskustelujen roolia. Hänen mielestään eduskunnan olisi jo lähetekeskustelussa hyvä olla selvillä siitä, mitä esitys pitää sisällään. Hän valitteli sitä, että tämänpäiväisen istunnon tärkeät hallituksen esitykset olivat monen kansanedustajan käsissä vasta saman päivän aamuna.

Kipeän kurkkunsa vuoksi vain vaivoin puheenvuoronsa pitämään pystynyt Pekkarinen esitti "kainona toiveenaan", että yhtäaikaa käsittelyyn tulevia tärkeitä asioita jatkossa hajautettaisiin ja aikaa perehtyä niihin annettaisiin riittävästi. Pekkarinen sai tukea näkemyksilleen monelta edustajalta. Eduskunnan aikatauluja arveltiin tosin niin tiukoiksi, ettei järjestelyvaraa liiemmin ole.

Lääkkeeksi ongelmaan tarjottiin mm. parempaa varautumista hallituksen esitysten valmistumiseen. Puutteellisesta valmistautumisesta huolimatta keskustelua riitti tosin jo listan ensimmäisestäkin asiasta, kuntien valtionosuusjärjestelmästä, lähes kolme tuntia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.