Mainos

Kuntien palvelut puhuttivat puheenjohtajia

Puolueiden puheenjohtajien ja ministerien mielestä kuntien henkilökunnan pätkätöihin ja työuupumukseen auttaisivat ennen kaikkea vakinaistaminen ja työntekijöiden määrän lisäys, eivät niinkään palkankorotukset. Myös kuntien palveluiden normittamisesta ja valtionosuuksista syntyi vilkas keskustelu MTV3:n vaalitentissä.

Normitusta vastusti mm. keskustan Anneli Jäätteenmäki, mutta hän sai vastaansa peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran, joka sanoi, etteivät kunnat ole niin avuttomia olleet kuin antavat ymmärtää. Hänen mielestään kuntien käytäntöön on hyvää syytä puuttua, sillä niin ala-arvoisesti varakkaillakin kunnilla on ollut tapana hoitaa mm. lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Paavo Lipponen

Keskustan Jäätteenmäki painotti puheenjohtajista liki ainoana valtion osuutta lähes kaikkien asioiden järjestämisessä. Siihen hän sai vastakaikua puoluejohtaja Paavo Lipposelta, jonka toivoi, että keskusta muitten tavoin palveluita painottaessaan muistaa valtion budjetin kasvattamisen myös kunnallisvaalien jälkeen. Lipponen antoi ymmärtää, että keskusta siirtyy vaalimaan ensi viikolla esimerkiksi maanviljelijöiden asioita ja kaikkea muutakin, kun yhdestä "siltarummusta" päästään.

Pormestarilla kannatusta

Suvi-Anne Siimes

MTV3:n kunnallisvaalikeskustelussa otettiin kantaa myös pormestarimalliin. Sitä voitaisiin useimpien puheenjohtajien mielestä kokeilla ainakin suurissa kunnissa. Ainoana vastustaja joukossa oli vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes, jonka mielestä lautakuntien määrää ja kokoonpanoa pitäisi lisätä.

Väittelyitä puheenjohtajat kävivät mm. kunnallisten palveluiden järjestämisestä, valtionosuuksista ja palveluiden yksityistämisestä. Rintamalinjat yksityistämisessä kulkivat vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen ja kokoomuksen puheenjohtajan Sauli Niinistön välillä. Muuten olivat mielipiteet totutun tuntuisia, palveluita pitää taata.

Yksi tora syntyi siitä, pitäisikö eläkeläisten sairausvakuutusmaksuja laskea. Mm. Niinistö sanoi, etttä kysymys pitää kytkeä olennaisesti siihen, lasketaanko sitten ollenkaan tai ei juuri lainkaan työikäisten verotusta. Itse asiassa kaikki hallituspuolueiden edustajat katsoivat, että palveluiden järjestäminen auttaa paljon enemmän vanhusten asiaa kuin tulonsiirrot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.