Mainos

Kuntien palkkiot luottamustehtävistä vaihtelevat jyrkästi

Kuntaliiton selvityksen mukaan esimerkiksi kunnanvaltuuston puheenjohtajien palkkiot vaihtelevat 20:stä eurosta 310 euroon kokoukselta.

Kuntien luottamushenkilöiden palkkioissa on mittavia eroja. Kuntaliiton kyselyn mukaan luottamushenkilöiden palkkiot ovat sitä korkeammat, mitä suuremmasta kunnasta on kysymys.

Alueellisesti tarkasteltuna suurimmat kokous- ja vuosipalkkiot maksetaan Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Vähiten kokouksista maksetaan puolestaan Ahvenanmaalla sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Vuosipalkkioissa häntäpäätä edustavat Ahvenanmaan lisäksi Varsinais-Suomi ja Kanta-Häme.

Kyselyn mukaan kunnan poliittiset voimasuhteet eivät sen sijaan vaikuta luottamushenkilöille maksettaviin kokous- ja vuosipalkkioihin. Valtuutettujen palkkiot vaihtelevat kuntakoon mukaan 15:sta 235 euroon ja puheenjohtajien palkkiot 20:stä 310 euroon kokoukselta. Keskimäärin valtuutettu saa 47 euroa ja valtuuston puheenjohtaja 66 euroa kokoukselta.

Melkein kaikki kunnat maksavat valtuuston puheenjohtajalle erillisen vuosipalkkion, joka on keskimäärin 1 208 euroa vuodessa. Vuosipalkkion määrä vaihtelee kunnittain varsin paljon, 100 eurosta 7 000 euroon.

Vuodesta 2001 kokouspalkkioita on korottanut vajaat puolet, 43 prosenttia, kunnista. Keskimääräinen korotus oli valtuustojen puheenjohtajilla viisi euroa ja valtuutetuilla neljä euroa. Muutama kunta on tarkistanut kokouspalkkioita myös alaspäin.

Suurin osa kunnista maksaa lisäksi kokouspalkkiot korotettuina, jos kokous kestää yli kolme tuntia.

Kuntaliiton kysely toteutettiin keväällä. Kyselyyn osallistui 341 kuntaa eli noin 80 prosenttia kaikista kunnista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.