Mainos

Kuntien palkkasopu vielä kaukana

Kuntien palkkaneuvotteluiden loppusuora on alkanut eritäin vaikeassa tilanteessa. Pääosa kunta-alan palkkasopimuksista päättyy nyt tammikuun lopussa.

Kuntien talous on kuralla ja työntekijäpuolella paineet Tehy-tasoisiin palkankorotuksiin ovat kovat. Silti tarkkoja palkkatavoitteita ei vielä kerrota.

- Haemme sellaista sopimusta, jossa samanpalkkaisuusohjelmaa voitaisiin jatkaa. Meillä on paljon koulutettuja naisvaltaisia ryhmiä, opettajia, lastentarhanopettajia ja eräitä muita ryhmiä. Heille ei nyt vain ihan nollalinjaa voi tarjota, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi.

- Asetelmat ovat hyvin vaikeat kuntien taloustilanteen ja järjestöllisten kysymysten vuoksi. Osalla on sopimus olemassa ja pääosa nyt neuvottelee. Siinä on vaikeuskerrointa, pohtii työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta.

Tehyläiset saivat lähes puolentoista prosentin palkankorotukset nyt vuoden alussa ja jonkin verran lisää on tulossa vielä syksyllä. Työpaikoilla ilmapiiriä on kiristänyt mahdollisuus, että samasta työstä saattaisi saada erilaista palkkaa riippuen siitä, mihin ammattiliittoon työntekijä kuuluu.

- Meillähän oli samantyyppiset sopimukset kaksi edellistä vuotta, mikä tuntui mukavalta. Superilla ja Tehyllä korotukset olivat 12 prosenttia, ja tämä Tehylle tuleva korotus, josta nyt puhutaan, on ehkä vähän yli kahden prosentin. Samanpalkkaisuuden perusteella katsomme, että jotenkin samaan tyyliin pitäisi mennä Superinkin kohdalla, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto puheenjohtaja Juhani Palomäki.

- On selvää, että kun henkilöstöä työskentelee samoissa tehtävissä ja osalla on sopimus valmiina ja pääosalla ei, niin kyllä siinä tietysti haetaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, Jalonen sanoo.

Valmista pitäisi syntyä tammikuun loppuun mennessä - viimeistään helmikuussa.

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 11.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.