Mainos

Kuntien palkkaneuvottelut keskeytyivät

Työnantajapuoli tarjosi aiemmin päivällä 8 prosentin korotusta 2,5 vuoden mittaisen sopimuskauden aikana. Kunta-alan työntekijöiden mielestä palkankorotusprosentti oli kuitenkin liian alhainen.

Kunta-alalle ei saatu uusia työ- ja virkaehtosopimuksia toivotussa aikataulussa. Neuvottelut keskeytettiin myöhään illalla, eikä niiden jatkamisen ajankohdasta sovittu. Neuvottelut näyttivät kariutuneen lähinnä palkansaajapuolen erimielisyyteen.

Kuntatyönantaja toi illalla kello 22 alkaneeseen neuvotteluun uuden esityksen. Palkansaajapuolella siinä nähtiin merkittävää edistymistä verrattuna työnantajan aiempaan tarjoukseen. Muiden neuvottelijoiden mukaan hoitajajärjestöt eivät kuitenkaan olleet valmiit jatkamaan neuvotteluja samalla tavalla kuin muut.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola sanoo, että hoitajajärjestöt olisivat olleet valmiit esittelemään ehdotuksen omille järjestöilleen, mutta nimenomaisesti vain työnantajan tarjouksena eikä yhteisenä neuvottelutuloksena.

Työnantaja tarjosi aamulla yhteensä runsaan 8 prosentin korotuksia kahden ja puolen vuoden mittaisen sopimuskauden aikana. Palkansaajapuoli on vaatinut vähintään 9 prosentin korotuksia.

Paljon enemmän osapuolten näkemykset erosivat siitä, mitä sopimuskorotusten päälle pitäisi antaa. Työntekijäpuoli on vaatinut viiden vuoden mittaista palkkaohjelmaa, jonka kustannusvaikutus olisi yhteensä 10 prosenttia. Hoitajajärjestöjen tähtäimessä on ollut ohjelma, joka korottaisi nimenomaan hoitajien palkkoja.

Palkansaajapuolelta saatujen tietojen mukaan työnantaja tarjosi toivotun palkkaohjelman sijasta vain jonkinlaista tasa-arvoerää, jolla koulutetut ja naisvaltaiset ryhmät saisivat aloittain vaihtelevan lisäkorotuksen. Hoitajajärjestöt kuvasivat niille tarjottua korotusta "minimaaliseksi".

Neuvottelujen osapuolet tapasivat aamun jälkeen uudelleen iltapäivällä. Palkansaajapuolen neuvottelijat totesivat tuolloin, ettei työnantajan tarjous ollut riittävä pohja neuvottelutuloksen aikaansaamiselle. He odottivat työnantajalta vielä korjausta esitykseen. Muussa tapauksessa tulosta ei syntyisi ainakaan tällä viikolla. Palkkojen lisäksi erimielisyyttä oli muun muassa siitä, miten luottamusmiesten asemaa kohennetaan.

40 euron palkkakorjaus

Lähi- ja perushoitajien Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) totesi iltapäivällä, että työnantajan tarjous ei vastannut lainkaan hoitohenkilöstön tavoitteita eikä hallitusohjelman lupauksia. Erillistä palkkaohjelmaa ei Palomäen mukaan tarjouksessa ollut. Hallituksen kunnille lupaaman lisärahan sanottiin tuovan hoitajille 40 euroa kuukaudessa.

Myös Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) sanoi alkuillasta, ettei työnantajan ehdottama tasokorotus ollut riittävä. Hän odotti illaksi vielä uutta tarjousta.

SAK:laisen Julkisten ja hyvinvointipalvelujen ammattiliiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd.) sanoi, että työnantajan esityksessä oli vielä "paljon korjaamisen varaa".

- Ratkaisun syntyminen on kiinni työnantajan tahdosta, mutta kaukana ollaan.

Tavoitteena oli alun perin, että neuvottelutulos kunta-alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista olisi valmistunut tämän päivän aikana ja sopimukset voitaisiin allekirjoittaa ylihuomenna.

"Historiallinen tasa-arvoerä"

Kuntatyönantajan ykkösmies, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen totesi alkuillasta, että näkemyseroja oli edelleen palkkatasosta, korotusten rakenteesta ja eräistä tekstikysymyksistä. Hallituksen lupaama tasa-arvokirjaus oli Jalosen mukaan tarjouksessa mukana.

- Siinä on historiallisen suuri tasa-arvo- ja samapalkkaerä mukana. Sillä on tarkoitus kohdentaa korotuksia nimenomaan koulutetuille naisvaltaisille aloille.

Jalonen ei halunnut illalla sanoa, keille se kohdentuu, mutta "eri aloille on erilaisia painotuksia".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.