Mainos

Kuntien palkkaneuvottelut käynnistyivät

Kuntasektori asetti neuvottelujensa takarajaksi syyskuun alun

Kunta-alan työmarkkinaosapuolet pyrkivät nopeisiin tuloksiin. Ne ovat asettaneet tavoitteeksi, että neuvottelutulokset olisivat valmiina jo 7. syyskuuta. Takaraja päätettiin tänään, kun palkansaajajärjestöjen ja kuntatyönantajan neuvottelut virallisesti alkoivat.

Aikataulua pidetään hyvin kunnianhimoisena, koska työntekijäpuolella on tavallista kovempia paineita.

Ay-liikettä edustavat pääneuvottelijat vakuuttivat tapaamisen jälkeen, että järjestöt eivät sorru kovaan keskinäisen riitelyyn siitä, pitäisikö hallituksen lupaamalla lisärahalla korottaa vain hoitajien vai myös muiden naisvaltaisten ryhmien palkkoja.

Akavalaisen Jukon puheenjohtaja Erkki Kangasniemi (sit.) sanoo, että palkansaajapuolen keskuudessa vallitsee "hyvä fiilis". Vastakkainasettelua ovat hänen mukaansa nyt korostaneet pääasiassa tiedotusvälineet ja poliittinen keskustelu.

-Meidän kannattaa aina pitää yhtä, koska koko kuntasektorin palkkataso on liian alhainen. Mitä enemmän me olemme yksimielisiä, sen helpompi sitä on korjata.

Kangasniemi uskoo ratkaisun voivan syntyä nopeastikin.

-Vaikka aikataulu on tiukka, asiat eivät parane viivyttelemällä.

Raha lisäisi ripeyttä

Pääosin SAK:laisia työntekijöitä edustavan Kunta-alan unionin puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd.) korostaa, että yhteisenä tavoitteena on kuntasektoria koskeva palkkaohjelma.

-Jotta lopputuloksiin päästään, täytyy olla yhteinen tahto.

Sen sijaan työnantajan suuntaan reunaehtona on Santamäki-Vuoren mukaan se, ettei työehtoihin tehdä heikennyksiä. Nopeasta ratkaisusta tulee palkita erillisellä palkkaerällä samaan tapaan kuin teollisuuden sopimuksissa alkukesällä. Rahan lisäksi on korjattava työelämän muita ongelmia.

Hoitohenkilöstön Tehy ja Super pitävät selvänä, että panostus terveydenhoito- ja sosiaalialoille on tuntuva. Pääneuvottelijana toimiva Tehyn edunvalvontajohtaja Minna Helle muistuttaa, että nyt on annettu "erittäin kovia lupauksia" ja ne on myös lunastettava.

Kaikki on vielä auki

Kuntia edustava työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kuvaa ilmapiiriä hyväksi, vaikka poliittinen keskustelu on nyt ollut aiempaa kovempaa.

Neuvottelijat sanovat, ettei valtiolta saatavan palkkarahan aikataulua, määrää tai kohteita tiedetä.

Jalonen korostaa, että neuvottelut käydään ensin normaalilla tavalla kunta-alan pääsopijajärjestöjen kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.