Mainos

Kuntien pakkoliitokset halutaan pitää eduskunnan käsissä

Kuntien pakkoliitoksia koskeva päätöksenteko halutaan säilyttää eduskunnan käsissä. Tänään ehdotuksensa luovuttaneen kuntajakolainsäädännön uudistamista pohtineen työryhmän mielestä kuntajaon muuttaminen valtioneuvoston tai sisäministeriön päätöksellä olisi sidottava liitettävien kuntien valtuustojen näkemyksiin ja kansanäänestyksen tulokseen.

Kuntia tai niiden osia voitaisiin ehdotuksen mukaan yhdistää, jos muutos edistää palvelujen järjestämistä alueen asukkaille, parantaa alueen asukkaiden elinolosuhteita, parantaa alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai edistää kuntien toimintakykyä ja toiminnan taloudellisuutta.

Uuden kunnan perustamista tai entisten yhdistämistä voisi esittää asian omaisen kunnan valtuusto tai sisäministeriö. Jos asianomaiset kunnat kannattavat kuntaliitosta, päätöksen voisi tehdä sisäministeriö.

Erimielisyystapauksissa voitaisiin järjestää kansanäänestys. Jos kaikissa asianomaisissa kunnissa yhdistäminen saisi enemmistön, valtioneuvosto voisi päättää kuntien yhdistämisestä. Jos jonkun kunnan asukkaiden enemmistö vastustaisi pakkoliitosta, kuntien yhdistäminen olisi mahdollista vain säätämällä laki.

Lohjan kaupunginjohtajan Pekka Myllyniemen vetämä työryhmä jätti esityksensä uudesta kuntajakolaista hallintoministeri Jouni Backmanille.

Kuntaliitto: Peruslinja oikea

Kuntaliiton mielestä kuntajakolakiehdotuksen peruslinja on oikea eli kuntaliitosten pitää tapahtua vapaaehtoiselta pohjalta. Kuntaliiton mielestä on paikallaan, että kansanäänestyksen merkitystä korostetaan.

Liitto huomauttaa, että pakkoliitosten toteuttaminen vain lailla osoittaa, että kunnan lakkauttaminen tai kuntien yhdistäminen vastoin kuntien tahtoa olisi edelleen äärimmäinen vaihtoehto. Kuntaliitto pitää ehdottoman tärkeänä, että valitusoikeus valtioneuvoston ja sisäministeriön tekemistä kuntajakopäätöksistä säilytetään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.