Mainos

Kuntien määrä vähenee kahdella

Suomessa on ensi vuonna kaksi kuntaa nykyistä vähemmän, kun Raahen kaupunki ja Pattijoen kunta yhdistyvät ja kun Haminan kaupunki ja Vehkalahden kunta yhdistyvät. Valtioneuvosto päätti tänään lopullisesti näistä kuntaliitoksista.

Muodollisesti Raahen kaupunki ja Pattijoen kunta lakkautetaan ja niiden tilalle perustetaan uusi Raahen kunta. Samaten Haminan kaupunki ja Vehkalahden kunta lakkautetaan ja niistä muodostetaan uusi Haminan kunta. Uudet kunnat voivat ottaa omilla päätöksillään käyttöön kaupunki-nimityksen.

Raahe ja Hamina saavat kumpikin viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana laskennallista yhdistymisavustusta yhteensä 6,73 miljoonaa euroa. Siitä neljä miljoonaa euroa maksetaan kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana. Lisäksi molemmat kunnat saavat 1 682000 euroa uuden kuntajakolain mukaista kokeiluluontoista investointi- ja kehittämishankkeiden tukea.

Raahen ja Pattijoen yhdistyminen perustuu Raahen kaupunginhallituksen ja Pattijoen kunnanhallituksen valtioneuvostolle huhtikuussa 2002 tekemään yhteiseen esitykseen. Kuntien liitoshanke on ollut vireillä jo kaksi vuotta. Sisäministeriö teki erityisen selvityksen kuntien yhdistymisestä. Selvityksen pohjalta järjestettiin viime marraskuussa yhdistymisestä kansanäänestys kuntien yhdistymisestä. Äänestyksessä Raahe oli yhdistymisen kannalla, mutta Pattijoella ei-ääniä annettiin niukasti enemmän.

Kuntien valtuustot päättivät kuitenkin jatkaa yhdistymismahdollisuuden selvittämistä ja hyväksyivät maaliskuussa hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen. Tuolloin sisäministeriö oli sitoutunut kuntajakolain investointi- ja kehittämishankkeiden tukeen uudelle kunnalle.

Haminan ja Vehkalahden liitos pohjautuu Haminan kaupunginhallituksen ja Vehkalahden kunnanhallituksen valtioneuvostolle viime huhtikuussa tekemään esitykseen, jonka taustalla on molempien kuntien valtuustojen hyväksymä yhdistymissopimus. Haminan ja Vehkalahden välinen yhdistymissopimus syntyi yhteistyönä kuntien keskinäisissä neuvotteluissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.