Mainos

Kuntien lomautukset vähentyneet

Joka kolmas kunta ja joka neljäs kuntayhtymä tekee tänä vuonna henkilökuntaansa kohdistuvia lomautuksia ja muita palkkasäästöjä. Kuntaliiton ja palkansaajajärjestöjen yhteisen selviytymiskampanjan kyselyn mukaan kunnista lähes puolet arvioi, että tarvetta palkkasäästöihin on myös vuonna 2000. Pääosa tämän vuoden säästöistä toteutetaan vapaaehtoisin sopimuksin.

Lomautusten määrä ja taloudellinen merkitys on selvityksen mukaan kuitenkin vähentynyt selvästi viime vuodesta. Sen sijaan irtisanomisia on hieman edellisvuotta enemmän.

Kunta-alan palkansaajajärjestöt arvostelevat kuitenkin useita kuntia tarpeettomista ja huonosti harkituista leikkaustoimista. Säästötoimien vähentyminen näkyy mm. siitä, että palkkasäästöjen markkamäärä on puolittunut vuodesta 1998. Tänä vuonna säästötoimenpiteillä leikataan 168 miljoonaa, kun vuotta aiemmin säästöt olivat 320 miljoonaa. Kuntien ja kuntayhtymien palkkasummasta säästöt ovat tänä vuonna 0,3 % ja edellisenä vuonna ne olivat 0,7 %.

Maakuntien välillä ei ole tänä vuonna merkittävää eroa. Vuonna 1998 palkkasäästöjen taloudellinen merkitys oli suurin Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Tänä vuonna vaikeuksissa olevia kuntia on etenkin Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

Palkkasäästöjä käytettiin vuonna 1998 lähinnä niissä kunnissa, joiden taloudellinen tila oli keskimääräistä heikompi. Vuoden 1997 vuosikate oli säästökunnissa alle puolet muiden kuntien keskitasosta. Säästöillä taloutta pystyttiin osaltaan parantamaan. Selviytymiskampanjan kysely toteutettiin toukokuussa. Siihen vastasi 84 % kunnista ja 77 % kuntayhtymistä. Selviytymiskampanjan muodostavat Suomen Kuntaliitto, Kunnallinen työmarkkinalaitos ja kunta-alan pääsopijajärjestöt: AKAVA-JS, Kunta-alan unioni, Tekniikan ja Peruspalvelujen Neuvottelujärjestö KTN sekä Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestö TNJ.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.