Mainos

Kuntien jätemaksuissa valtavia eroja

Kuntaliiton tekemässä jätehuoltokyselyssä alhaisin jätteenkäsittelymaksu oli Kuhmossa ja kallein Vaasassa.

Jätteenkäsittelymaksuissa on huimia eroja kuntien välillä. Kuntaliiton tekemän jätehuoltokyselyn mukaan jätteenkäsittelymaksut eri kunnissa vaihtelevat peräti 39:stä eurosta 173 euroon tonnilta. Alhaisin jätemaksu on Kuhmossa ja kallein Vaasassa. Kyselyyn vastasi yhteensä 387 kuntaa.

Hintaerojen taustalla ovat muun muassa kuntien tekemät investoinnit.

- Niissä kunnissa, jotka ovat rakentaneet jätelaitoksensa ja kaatopaikkansa EU-normien ja valtakunnan ympäristöviranomaisten määräysten mukaiseen kuntoon, [---] käsittelymaksut jätelaitoksissa ovat luonnollisesti korkeammat kuin jätelaitoksissa, joissa näitä investointeja ei ole tehty, summaa johtaja Markku Illikainen Oulun jätehuollosta.

Vuoteen 2007 mennessä noin puolet maan kaatopaikoista joudutaan sulkemaan, koska ne eivät enää täytä nykyisiä ympäristövaatimuksia. Tämän jälkeen Suomessa on nelisenkymmentä kaatopaikkaa, joihin jäte joudutaan kuljettamaan kaukaakin. Enimmillään jätteen kuljetusmatkaa saattaa kertyä jopa sata kilometriä.

Jätteen kuljetusmatkojen piteneminen johtaa myös jätemaksujen korotuksiin, ja vuoteen 2016 mennessä maksut saattavat jopa tuplaantua.

Jätehuolto Suomessa hoidetaan pelkästään jätteenkäsittelymaksuilla eikä jätehuoltoon käytetä verorahoja. Jätehuollon laskua voi alentaa kierrättämällä ja lajittelemalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.