Mainos

Kuntien itsekkyys este metropolin kehittymiselle

Helsingin ja sen kehyskuntien, eli metropolin, kehittymisen esteenä on tänä päivänä kuntien itsekkyys. Energiaa kuluu entisen kuntaliiton puheenjohtajan, Jussi-Pekka Alasen, mukaan kuntien väliseen kilpailuun sen sijaan, että keskityttäisiin kilpailemaan muita metropoleja vastaan.

- Jokainen kunta katsoo ensisijassa omaa asemaansa ja omia verotulojansa, ja epäluulo ja kateus ne ovat niitä kunnallishallinnon perisyntejä, Alanen kiteyttää.

Yksi keino kuntien yhtenäistämiseksi on kuntaliitokset. Kuntaministeri Mari Kiviniemi ei näe estettä kuntien vähentämiselle metropolialueella.

- Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että Helsingin seudulla tehtäisiin kuntaliitoksia, kunhan asiat selvitetään huolella ja katsotaan mitä hyötyjä ja haittoja siitä on.

Pääkaupunkiseutu voidaan mieltää jo nykyisin yhtenäiseksi siinä mielessä, että kuntalaiset käyvät naapurikunnissa töissä, harrastuksissa ja ostavat palveluita kuntarajojen yli. Siitä huolimatta päätökset tehdään edelleen visusti kuntarajojen sisäpuolella.

- Olen sitä mieltä, että maankäytön, asumisen, liikenteen, kilpailukyvyn ja tämän tyyppisten asioiden puolelta me tarvitsisimme välttämättä kokonaisvaltaista, seudullista päätöksentekoa. Mutta kun mennään palveluntuotannon puolelle, en olekaan asiasta enää niin varma, kuntaministeri Jan Vapaavuori toteaa

Yhteisen seutuhallinnon tarpeellisuudesta ja toimivuudesta oltiin myös eri mieltä ja yleisö peräänkuuluttikin kuntalaisten itsehallinnon pysyvyyttä. Keskustelut käytiin MTV:n, Lehtiyhtymän sekä pääkaupunkiseudun yrittäjäjärjestöjen järjestämässä MetropoliAreena-tapahtumassa.

Katso Nina Rahkolan juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.