Mainos

Kuntavero saattaa nousta yli sadassa kunnassa

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan mukaan nostopaineita aiheuttava kuntien talousahdinko on pitkälti valtion syytä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen povaa, että kuntaveroprosentti nousee yli sadassa kunnassa ensi vuonna. Kuntatalouden yhä heikkenevä tila ajaa yhä useammat kunnat miettimään korotusta.

Tuloveroprosentin kipurajaa ei ole näkyvissä, mutta yli 20 prosentin meno hirvittää asiantuntijoita. Kietäväinen muistuttaa, että tuloveroprosenttien ääripäiden eriytyminen merkitsee myös kuntalaisten eriarvoistumista.

- 90 prosenttia kunnista on tilanteessa, jossa vuosikatteella ei voida kattaa investointien omahankintamenoja. Tämä kuvaa hyvin velkaantumispainetta. Näin nopeaa velkaantumista ei kuntakenttä kestä, sanoo Kietäväinen.

Tälle vuodelle kuntaveroa nosti 140 kuntaa. Korkein tuloveroprosentti on nyt Karjaalla, 21 prosenttia. Vähintään 20 prosenttia perii 13 kuntaa. 130 kunnassa on 19 prosentin tulovero, joka on kaikkein yleisin.

Kuntien alustavien tilinpäätöstietojen mukaan niiden yhteenlaskettu vuosikate oli viime vuonna 1047 miljoonaa euroa eli noin 50 miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2004. Kunnilla oli lainaa keskimäärin 1327 euroa asukasta kohti, kun vielä vuonna 2000 lainamäärä oli noin puolet siitä.

Kietäväisen mukaan kuntien talousahdinko ja veroprosentin nostopaineet ovat paljolti valtion syytä. Vuosina 1997-2003 kunnille on jäänyt kompensoimatta verovähennyksiä yli 800 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien indeksitarkistusten leikkauksissa on menetetty vuosina 2001-2006 yli 330 miljoonaa euroa. Hoitotakuu nosti kuntien menoja, eikä sosiaali- ja terveydenhoidon asiakasmaksujen jälkeenjääneisyyttä ole korjattu.

Kuntien keinot tasapainottaa talouttaan liittyvät menojen tiukkaan kontrolliin ja palvelujen nykyistä tehokkaampaan järjestämiseen. Se onnistuu tekemällä yhteistyötä tai ryhtymällä puuhaamaan kuntaliitosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.