Mainos

Kuntavaaleista tulossa puoluejohdon kauneuskilpailu

Puoluejohdon merkitys tulee olemaan tämän syksyn kunnallisvaaleissa entistä suurempi, sanoo MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund. Tämä johtuu siitä, että kampanjointi on siirtynyt valtakunnalliseksi ja ennenkaikkea sähköiseksi.

Minkälaiseksi vaalitulos lopulta muodostuu, riippuu jälleen kerran hyvin paljon äänestysvilkkaudesta. Tiukka ja tasainen kisasta tulee joka tapauksessa, ennustaa Grönlund.

- Vaalien arvostus on alhaalla ehkä siksi, että kuntalaisen on kovin vaikea hahmottaa sitä, että kuka kantaa viime kädessä vastuun kuntein politiikasta. Voi olla vaikeaa palkita hyvistä päätöksistä tai rangaista huonoista. Näin toimiakseen kuntalaisen pitäisi ottaa selvää valtuustotasolla, miten eri puolueet ovat eri päätöksissä äänestäneet.

Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund painottaa, että nämä kunnallisvaalit vaativat jokaiselta puolueelta "ykkösketjua". Valtakunnallisella tasolla on tosin vain vähäinen merkitys sillä, mikä puolue on suurin, kun politiikka ja päätökset tehdään kuitenkin kunnan tasolla, sanoo Grönlund.

Kolme suurinta tasoissa tällä hetkellä

Research Internationalin MTV:n uutisille tekemästä kannatustutkimuksesta ilmenee, että kolmen suuren puolueen kannatus on käytännössä tasoissa.

Tutkimuksen mukaan SDP:tä äänestäisi kunnallisvaaleissa 22,2 prosenttia äänioikeutettuista. Kokoomuksen ja Keskustan kannatus on vain kymmenyksen tätä alhaisempi.

SDP:n kannatus on kuitenkin selvästi matalampi kuin kunnallisvaaleissa neljä vuotta sitten.

Pienistä ja keskisuurista puolueista kannatustaan näyttäisivät nostaneen Vihreät ja Perussuomalaiset. Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit keräisivät suurin piirtein samansuuruisen kannatuksen kuin neljä vuotta sitten. Pienemmillä puolueilla myös ehdokasasettelun alueellinen kattavuus ratkaisee paljon.

Tutkimuksessa haastateltiin lähes lähes 2 000 ihmistä elokuun viimeisellä ja syyskuun ensimmäisellä viikolla. Puoluekantansa jätti ilmaisematta lähes 28 prosenttia vastanneista. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.