Mainos

Kuntauudistuksen toteutus yhä auki

Valmisteilla oleva kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteutus on edelleen auki, koska puolueilla ei vieläkään ole selkeitä näkemyksiä toteutuksen keinoista.

Puolueilla ei vieläkään ole selkeitä näkemyksiä keinoista, joilla valmisteilla oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus aiotaan toteuttaa.

Hallituspuolueet ja oppositio pääsivät juhannuksen tienoilla yhteisymmärrykseen puitelain tavoitteista. Uudistuksen on määrä keskittyä siihen, miten kunnalliset peruspalvelut järjestetään ja mitä kuntien määrälle tapahtuu.

Puitelaki tulee eduskunnan käsiteltäväksi lokakuussa, mutta asetelmat ovat yhä entiset. Näkemyseroja on edelleen peruskysymyksistä, kuten kuntien itsehallinnon asteesta ja yhteistyön muodoista.

Näkemyserot tulivat esille tänään Kuntaliiton järjestämässä puoluejohtajien paneelissa Helsingissä.

Muut puolueet näyttävät yhä olevan keskustaa enemmän valmiita suurentamaan kuntakokoa ja purkamaan maakunnallista väliportaan hallintoa ja muuta byrokratiaa.

Keskusta ajaa varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan mukaan vahvaa kunnallista itsehallintoa, jossa kunnille ei aseteta ulkoapäin tiukkoja reunaehtoja esimerkiksi asukasluvun suhteen.

Myös järjen käyttö on nyt sallittua

Vahvaa itsehallintoa kannattavat kaikki muutkin. Myös kiistat kuntakoosta ovat lieventyneet, eikä väestön minimimääräksi ole vaadittu 20 000:ta asukasta.

Puitelaissa esitetään vastaavaa minimiä nyt vain perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueille.

Puolueiden edustajat korostivat, että kunnan asukasmäärää tärkeämpää on se, että palvelut toimivat.

Sekä Rantakangas että kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Katainen korostivat, että terveen järjen käyttämisen pitää olla sallittua.

- Ei kannata hirttäytyä yksittäiseen malliin, vaan palvelut tulee järjestää niin, kuin fiksuinta on, Katainen määritteli.

Elinkeinoministeriö voisi koota palapelin

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman painotti, että keskeistä on päästä eroon kuntapolitikoinnista ja monimutkaisista rakenteista, koska tavoitteena on vain palvelujen tarjoaminen kuntalaisille. Valtionosuusjärjestelmästä on tehtävä yksinkertainen ja läpinäkyvä.

Monimutkaisen tukijärjestelmän ohella ongelmaksi koetaan myös eri ministeriöiden yhteistyön puute.

Kataisen mielestä asiat tulisi keskittää uudelle elinkeinoministeriölle. Keskittämistä tukee myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen. Kuntaministerinä aiemmin toimineen Korhosen mukaan on mahdotonta käsittää, miten uudistus voisi onnistua ilman, että asiat koottaisiin yhteen ministeriöön.

Pääministeri Matti Vanhanen on todennut uuden "superministeriön" perustamisen olevan niin mittava hanke, että se edellyttäisi yhden vaalikauden valmistelua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.