Mainos

Kuntatalous syöksyy ennätysvauhdilla

Yhteisöverotulojen hiipuminen rassaa isoja kuntia, veroäyrin nostaminen monin paikoin harkinnassa

Suomen kuntien taloudellinen tilanne on heikentynyt tämän vuoden aikana huomattavan rajusti. Isojen, yli 40 000 asukkaan kuntien riesana on liike-elämän hiipuminen ja siitä seuraava yhteisöverojen kertymän aleneminen. Esimerkiksi Helsingissä yritysten maksama yhteisövero pienenee taloustaantuman takia jopa 130 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana. Ison loven yhteisöverojen kuihtuminen tekee myös Tampereen kassaan.

- Kun 30 miljoonaa lähtee tuloja yhden vuoden aikana pois, niin ei olla kovin kaukana tilanteesta, jossa on mietittävä että mitä meillä on varaa ylläpitää ja mitä ei, Tampeen talousjohtaja Juha Yli-Rajala sanoo.

Yhteisöverotuottojen aleneminen on yllättänyt myös Kuntaliiton. Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mukaan viime vuoden syksyllä tehdyissä budjeteissa talousnäkymät näyttivät todellisuutta valoisammilta.

- Talouden tilanne heikkenee paljon nopeammin mitä uskallettiin aikaisemmin ennakoida. Kunnat ovat kevään aikana avanneet tämän vuoden talousarvionsa uudelleen. Käytännössä se tarkoittaa menojen uudelleen mitoittamista, tehostamista ja aliresursointia.

Kuntaliitto ei ota kantaa siihen, pitäisikö valtion määrätä kunnille leikkauslistoja, jotta kunnat voisivat lain nojalla karsia palveluita, joita ei resurssipulan takia voida ylläpitää. Sen sijaan Kuntaliitto painottaa, että uusia tehtäviä kunnille ei missään nimessä voi enää kasata.

- Jo nykyisistä tehtävistä selviäminen on kuntasektorin kannalta erittäin suuri haaste. Varmasti joudumme miettimään uudelleen kaikkia niitä velvoitteita mitä kunnilla on, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma painottaa.

Katukyselyssä veroäyrin nostolle tukea

Liike-elämän supistumisesta johtuva yhteisöverotulojen romahtaminen, lomautuksista ja irtisanomisista johtuva kunnallisverotulojen aleneminen pakottavat monet kunnat pohtimaan veroäyrin korottamista. Kuntaliiton mukaan se on varmasti useassa paikassa harkinnassa.

MTV:n uutiset jalkautui Joensuuhun ja Helsinkiin kysymään kuntalaisilta, mitä mieltä he ovat veronkorotuksista tässä vaikeassa tilanteessa.

Joensuulainen Taisto Koponen on sitä mieltä, että veronkorotukset ovat tulossa pakosti.

- Niin valitettavaa kun se onkin, niin varmasti siihenkin joudutaan turvautumaan, jos eivät rahat yksinkertaisesti riitä, hän kommentoi asiaa MTV:n toimittajalle.

Toisen joensuulaisen, Anu-Emilia Huovisenkin mielestä palvelut pitää voida turvata veronkorotuksilla.

Helsingissä tavattu Kim Nyman on samaa mieltä.

- Veronkiristys olisi tällä hetkellä selkeä ratkasu ja aika oikeudenmukanen. Tuntuu siltä, että aika järkevä toimenpide.

Valtiolta apua?

Kuntataloudessa näyttää paikoin niin synkältä, että Kuntaliiton mielestä valtion olisi ymmärrettävä tulla vastaan.

- Olemme ehdottaneet, että yhteisöveroista kunta saisi aiempaa suuremman osuuden, noin kolmanneksen nykyisen runsaan neljänneksen sijaan, Mäki-Lohiluoma summaa.

Yhteisöveron uusjaolla ei tilannetta kuitenkaan ratkaista, varsinkaan nyt kun verotuotot putoavat kautta linjan. Kunnat ovat väläytelleet myös kiinteistöveron nostoa sekä valtionosuuksien lisäämistä.

Varmaa on, että osa kunnista joutuu ottamaa vielä lisää velkaa taloustilanteen takia.

Kuntaliitto muistuttaa, että osa kunnista on jo ennestään erittäin velkaisia, eikä lisävelanotto ratkaise varsinaista ongelmaa: liian pieniä tuloja suhteessa menoihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.