Kuntapalvelujen ulkoistamiset hiipuvat – syynä taloustilanne

Kuntapalvelujen ulkoistamisinto on hiipunut. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osalta ostopalvelujen määrä on peräti laskussa. Kuntaliiton mukaan kunnilla ei ole enää varaa käyttää ostoihin rahaa entisiä määriä.

Viimeiset 15 vuotta kuntapalvelujen ja erityisesti sote-sektorin ulkoistamisen kasvuvauhti on yltänyt yli kymmeneen prosenttiin. Pari vuotta sitten kasvu oli enää vajaa neljä prosenttia. Perusterveydenhuollon puolella ostojen määrä on kääntynyt laskuun. Kun vielä 2010 - 2011 perusterveydenhuollon ostopalvelut yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta kasvoivat nelisen prosenttia, seuraavana vuonna ostot notkahtivat vajaan viiden prosentin laskuun. 

Erikoissairaanhoidon osalta muutos on vielä rajumpi. 2010 - 2011 kuntaeuroja käytettiin ostoihin reilulla kymmenellä prosentilla edellisvuotta tuhdimmin, seuraavana vuonna ostot taittuivat neljän prosenttia pakkaselle. Kuntaliitossa tilanteeseen ollaan tyytyväisiä.

– Ulkoistamisinto on hiipunut. Se tarkoittaa, että markkinat toimivat eli kunnat ovat oppineet toimimaan markkinoilla ja tämä on hyvä viesti, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Mistä käänne johtuu?

– Talous tiukkenee. Entistä tarkemmin mietitään ja harkitaan, miten palvelut järjestetään. Kuntatalouden kiristyminen on tiukentanut myös ostoihin käytettävää rahoitusta. Samaan aikaan lääkäritilanne terveyskeskuksissa on parantunut. Sekin on mahdollistanut sen, että ollaan voitu ulkoistuksia vähentää, Kietäväinen jatkaa.

Tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2012. Kuntaliiton mukaan myös viime vuosi on ostojen suhteen samansuuntainen.

Edelleen on kuitenkin alueita, joissa palveluostot jatkavat yhä kasvuaan. Kasvua on tapahtunut voimakkaasti vanhusten ja vammaisten palveluissa, lastensuojelussa ja päihdehuollossa.

Lue myös:

    Uusimmat