Mainos

Kuntapäättäjien tulevaisuudenusko hiipumassa

Kuntien päättäjät arvoivat alueensa tulevan kehityksen entistä synkemmäksi, paljastaa sisäministeriön aluebarometri.

Kuntien päättäjät arvioivat alueensa tulevan kehityksen synkemmäksi kuin puoli vuotta sitten. Sisäministeriön puolivuosittain julkistama aluebarometri osoittaa, että kuntapäättäjät ovat nyt huolissaan ensi vuoden talouskehityksestä. Keväällä tulevaan vielä uskottiin lujasti.

Eniten usko on hiipunut suurimmissa kaupungeissa, vaikkakin ne uskovat hyvään kehitykseen edelleen aika paljon. Optimistisimpia ollaan teollisuuskaupungeissa. Maaseudulla tulevaa pelätään eniten.

Kunnat ottavat ensi vuonna velkaa aiempaa enemmän. Velkamäärä lisääntyy eniten suurissa kaupungeissa, jotka ovat menettäneet yhteisöverotulojaan melkoisesti. Toisaalta myös maaseutumaiset kunnat ottavat paljon velkaa. Välimuodoilla menee tässä suhteessa paremmin.

Kietäväinen: Kuntien tehtäviä ja rahoitusta tarkistettava

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mielestä aluebarometri paljastaa, että kuntien tehtävät ja tulot ovat epätasapainossa. Niiden talous heikkenee ja sitä kautta velka kasvaa. Kunnallisveron korotukset syövät valtion verotuksen kevennykset.

-Kuntien rahoitusjärjestelmä on uudistettava ja valtion ja kuntien tehtävänjakoa on tarkistettava. Näistä toimenpiteistä on tärkeää saada selkeät kirjaukset seuraavaan hallitusohjelmaan, Kietäväinen vaatii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.