Mainos

Kuntapäättäjien pitää kohta paljastaa sidonnaisuutensa – muutos voimaan kesäkuun alussa

Kuntalaiset saavat pian aiempaa tarkempaa tietoa keskeisten kuntapäättäjiensä sidonnaisuuksista.

Sidonnaisuusilmoituksessa pitää kertoa esimerkiksi luottamustoimista yrityksissä tai merkittävästä varallisuudesta, jos niillä voi olla vaikutusta luottamus- tai virkatehtävien hoitamiselle.

Ilmoitusvelvollisuutta koskeva säädös tulee voimaan kesäkuun alussa, jolloin kuntavaaleissa valitut uudet kunnanvaltuustot aloittavat toimintansa. Sidonnaisuuksistaan joutuvat tekemään selkoa muun muassa kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajat, mutta velvoite koskee myös osaa kuntien viranhaltijoista.

– Ilmoitusvelvollisuus koskee ensisijaisesti omaan kuntaan liittyviä omistuksia. Jossain tilanteessa se voi koskea myös naapurikuntien tai muiden yhteistyökuntien alueella olevia sijoituksia tai muita omistuksia, jos niillä voi olla merkitystä tehtävien hoitamisen kannalta, kertoo lakimies Ida Sulin Kuntaliitosta.

Sidonnaisuustiedot tulevat näkyviin kunnan nettisivuille, josta kuka tahansa kiinnostunut voi niitä katsoa. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on valittu luottamustoimeensa tai virkaansa.

Tavoitteena on edistää päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Kansanedustajille tuli vastaava velvollisuus kaksi vuotta sitten. Ministerit ovat ilmoittaneet sidonnaisuuksistaan jo vuodesta 1995 lähtien.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.