Mainos

Kuntaliitto tyrmistynyt hallituksen esityksestä

Kuntaliitto on ottanut tyrmistyneenä vastaan hallituksen kuntia koskevat esitykset.

Hallitus on esittämässä 12 kaupunkiseudulle pakkoliitosmahdollisuutta. Valtioneuvostolle esitetään mahdollisuutta velvoittaa kunnat liittymään yhteen, jos enemmistö kuntien asukkaista kannattaa liitosta eivätkä kunnat tee itse päätöstä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää tietoa yllätyksenä, koska vasta kesäkuussa eduskunta hyväksyi kuntarakennelain.

– Nyt ollaan näin nopeasti muuttamassa lain säädöksiä. On vaikea nähdä, että tuolla eräänlaisella pakolla kyettäisiin saamaan aikaan tuloksia kaupunkiseuduilla. Jos tehdään pakolla liitos, niin on hyvin hankala saada sitä uutta kuntaa toimimaan kovin nopeasti, Kietäväinen pohtii.

Kietäväisen mukaan mahdollinen kustannussäästö seuraa vasta pidemmällä aikavälillä. Alkuvaiheessa kustannukset sen sijaan nousevat, koska palkat joudutaan koko uuden kunnan puitteissa harmonisoimaan.

"Kuntasektori maksumieheksi"

Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan hallitus kaavailee kunnille uusia valtionosuusleikkauksia.

– Se on meille järkytys. Jos tämä tieto pitää paikkansa, se merkitsee vääjäämättä erittäin suuria kunnallisverokorotuksia, Kietäväinen arvelee.

Tietojen mukaan hallitus kaavailee ensi vuodeksi yli kahden miljardin euron valtionosuusleikkauksia.

– Jos tieto pitää paikkansa, että suunnitelma toteutuu ensi vuoden alusta, tämä tulisi entisen 1,1 miljardia leikkauksen päälle ja vastineeksi olisi vain joku epämääräinen lupaus kuntien tehtävien vastaavasta vähentämisestä, järkyttyneen oloinen Kietäväinen pohtii..

Kietäväisen mukaan kuntasektori on kantamassa talouden tervehdyttämistoimista liian suuren osuuden.

– On järkyttävää miten suurelta osin kuntasektori pannaan tässä tämän tervehdyttämisen maksumieheksi ilman että kunnille annetaan vastaavasti keinoja selvitä. Kuntien velvoitteet kasvavat ja tuloja leikataan. Kunnille ei anneta keinoja selviytyä haasteesta, Kietäväinen kiteyttää Kuntaliiton ensireaktion.

17:09

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja