Mainos

Kuntaliitto: Puutteet korjattava ennen Natura-päätöstä

Suomen Kuntaliitto vaatii ympäristöministeriötä korjaamaan Suomen Natura-esityksen epäselvyydet ennen päätöksentekoa. Korjattavat puutteet liittyvät ehdotuksen laadintaan ja valmistelumateriaaliin.

Kuntaliiton mielestä Suomen Natura 2000 -verkostoa koskevasta valmistelusta on puuttunut laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Ympäristöviranomaisten olisi liiton mukaan pitänyt tehdä yhteistyötä kansalaisten, kuntien ja maakuntien liittojen kanssa jo ehdotuksen valmisteluvaiheessa.

Koska keskustelua ei ole käyty, verkoston toteutustavasta ja vaikutuksista ei ole liiton mielestä riittävää, konkreettista ja eriteltyä tietoa eri alueilla, liitto moittii.

Valmisteluaineistosta ei käy ilmi, miten hanke muuttaa nykyisiä käyttömuotoja ehdotetulla Natura-alueella ja niillä alueilla, jotka rajoittuvat näihin alueisiin. Myös ehdotuksen oikeusvaikutukset kuntien ja kansalaisten toimintaan ovat liiton mielestä epäselvät.

Kuntaliiton mielestä kuntien, maakuntien ja kansalaisten kuulemiseen olisi pitänyt varata enemmän aikaa. Ympäristöviranomaisten tulisikin hyödyntää ennen Suomen ehdotuksen hyväksymistä käytettävissä oleva aika esityksen selkeyttämiseen, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalaisten kuulemiseen.

Kuntaliitto toivoo aiempaa perustellumpaa arviota siitä, kuinka suuri osa luonnon monimuotoisuuden suojelusta toteutetaan EU:n Natura 2000 -verkoston kautta ja kuinka suuri osa kansallisin toimin.

Kuntaliitto pitää perusteltuna suojelualueiden laajentamista Etelä-Suomessa, missä myös luonnon virkistyskäytön paineet ovat suuret. Sen sijaan Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä saaristoalueilla suojelualueita voidaan liiton mielestä laajentaa vain erittäin painavien luonnontieteellisten perusteiden vuoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.