Mainos

Kuntaliitto: Palkansaajan verotus tulee kiristymään monessa kunnassa

Kuntaliiton laskelmien mukaan valtiovarainministeriön esityksen mukainen budjetti kiristäisi kuntien taloutta yhteensä 100 miljoonalla eurolla. Kuntaliitto kritisoi sitä, että veronkevennykset rahoitetaan kuntien pussista, mikä taas saattaa merkitä kunnallisveron korotuksia.

-Kunnissa on nyt jo ollut paineita kunnallisveron korotukseen. Nyt paineet kasvavat entisestään. Oma arvioni on, että satakunta kuntaa nostaa kunnallisveroa ensi vuonna. Monessa kunnassa palkansaajan verotus todellisuudessa kiristyy eikä kevene, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kommentoi.

Kuntaliiton laskelmien mukaan kunnat menettävät verotuloja yhteensä 350 miljoonaa euroa. Yksi kolmannes siitä lähtee yhteisöveron menetysten vuoksi ja kaksi kolmasosaa siksi, että kunnallisveron ansiotulovähennyksen enimmäismäärää nostetaan 400 euroa.

250 miljoonaa tulee kuitenkin takaisin kuntatalouteen valtionosuuksien korotuksina. Valtionosuuksien korotus koskee kuitenkin eri kuntia kuin verotulojen menetys.

Helsingin kaupunki laskee yksin menettävänsä tuon 100 miljoonaa euroa, jonka kuntakenttä yhteensä katsoo häviävänsä.

-Yhteisöveron leikkaaminen kohdistuu ensisijaisesti suuriin kuntiin ja ansiotulovähennyksen kasvu niihin kuntiin, joissa on paljon pieni- ja keskituloisia, Kietäväinen arvioi.

Kuntaliitto moittii budjettiesitystä myös siitä, että siinä jälleen kerran esitetään valtionosuuksien indeksitarkistusten puolittamista. Indeksitarkistus on puolitettu jo kahtena edellisenä vuonna. Kuntaliiton näkökulmasta kyseessä on käytännössä valtionosuuksien leikkaus, koska vuotuista kustannusten kasvua ei puolikkaalla indeksikorotuksella kateta.

Valtiovarainministeriö esittää myös kuntien harkinnanvaraisia rahoitusavustuksia leikattavaksi. Kuntaliiton mukaan niitä pikemminkin pitäisi nostaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.