Mainos

Kuntaliitto: Leikkaukset iskevät pieni- ja keskituloisiin

Kunnilta odotetaan taas miljardisäästöä, mikä iskee erityisesti pieni- ja keskituloisiin, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen MTV:n Huomenta Suomessa.

Kietäväinen peräänkuuluttaa konkreettisia ratkaisuja. Budjettineuvottelut jatkuvat tänään Säätytalossa.

– Kuntien kannalta lähdetään erittäin hankalasta tilanteesta, koska tällä vaalikaudella tehdyt valtionosuusleikkaukset ovat jo puolitoista miljardia euroa suuruusluokaltaan. Jotta tämä saataisiin kasaan, jouduttaisiin laskennallisesti korottamaan verotusta 1,6 prosenttiyksikköä joka ikisessä suomen kunnassa. Juuri sitä pieni- ja keskituloisten verotusta, hän sanoo. 

Kietäväinen korostaa, että päätökset on tehtävä realististen kustannusarvioiden pohjalta.

– Kunnille lisätään samanaikaisesti aika huomattava määrä tehtäviä useilla sadoilla miljoonilla euroilla ja samalla on luvattu vähentää miljardilla. Tässä on käynyt niin, että lisätehtävien kustannukset on arvioitu alakanttiin, Kietäväinen suomii.

Hän huomauttaa, että pelkästään työttömien määrän lisääntyminen tarkoittaa 200 miljoonan euron kustannuslisäystä. Kunnille suunnitellaan aiempaa merkittävämpää roolia työttömien aktivoinnissa.

– Siellä on kolmen, pahimmillaan pitkälti yli 500 miljoonan euron määrä tulossa uusia tehtäviä. Eihän tähän kerta kaikkiaan ole varaa, kun lähdettiin tehtäviä vähentämään, Kietäväinen ihmettelee.

Vanhanen: Kuntien tehtävät säilynevät

Entinen pääministeri, nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen puolestaan ei usko, että kunnilta pystytään karsimaan erityisen paljon tehtäviä. Hän painottaa, että nyt kaivataan konkreettisia ehdotuksia.

– Pitää karsia normeja ja tehdä sellaista, jolla kunnat voivat aidosti säästää, hyvinvointipalvelujen laatua tinkimällä. Nämä päätökset ovat täysin hallituksen tehtävissä ja niihin hallituksen pitäisi keskittyä.

Kietäväinenkin sanoo, että leikkaukset kasvattavat verotuksen kiristämisen painetta erityisesti kuntaverossa, mikä tarkoittaa hänen mukaansa, että kuntapalvelujen laatu uhkaa heiketä. Hän korostaa, että rakennepaketti on kokonaisuus.

– Ei paljon auta jos julkisen sektorin sisällä siirretään näitä vastuita valtiolta kunnille. Se ei julkista taloutta tasapainota sentilläkään.

Oppivelvollisuusikä ja lapsilisät pikkuasioita

Vanhanen puolestaan huomauttaa, että veronkiristykset vaikuttava aina myös kilpailukykyyn.

Julkisuudessa on puhuttu paljon oppivelvollisuusiän nostamisesta ja lapsilisäleikkauksista. Vanhanen kuitenkin huomauttaa että kokonaisuuteen nähden ne ovat pieniä asioita.

– Niihin ei voida kovin monta kymmentä minuuttia käytätä näiden kahden päivän aikana. Päähuomio keskittyy rakennepäätöksiin.

Kietäväisen mielestä budjettiriihen päätöksissä on kyse myös pitkälti pelisäännöistä.

– Pitää saada väljyyttä tapoihin, joilla valtio ohjaa kuntasektoria, hän toivoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.