Mainos

Kuntaliitto: Kuntien lopetettava opiskelijoiden houkuttelu rahalla

Kuntaliitto tahtoo, että kunnat lopettaisivat opiskelijoiden houkuttelun rahalla omien kuntiensa asukkaiksi. Lain mukaan opiskelija saa itse päättää, onko hän virallisesti kirjoilla kotipaikkakunnallaan vai siirtääkö hän kirjansa uudelle opiskelupaikkakunnalleen.

- Tässä on ollut suhmurointia kuntien välillä. Jotkut kunnat ovat lähteneet kannustamaan kunnasta lähteviä opiskelijoita pitämään kirjansa entisessä kotikunnassaan. Kunnat laskevat, että opiskelijoiden houkuttelu kannattaa, sillä valtionosuudet ovat asukaslukuun pohjautuvia, kertoo Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulonen.

Kuntaliitto ei kuitenkaan tahdo ottaa kantaa siihen, missä opiskelijan kuuluisi kirjansa pitää.

- Se, minkä kunnan opiskelija kotikunnakseen valitsee on opiskelijan asia, kuten lakikin sanoo. Kotikunnan valintaan vaikuttavat monet paikalliset ja henkilökohtaiset syyt, Salonen jatkaa.

Paikkakuntalaiseksi ostetaan satasilla

Kunnat houkuttelevat opiskelijoita pääasiassa rahalla. Osa kunnista myöntää opiskelustipendejä korkeakouluopintoihin, mutta saantikriteerinä on paikkakunnalla kirjoilla olo. Joissakin kunnissa maksetaan valmistumisen jälkeen eräänlainen bonus, jos on koko opintojen ajan pitänyt kirjansa kotikunnassaan. Toisissa kunnissa avustuksen saa vuosittain. Rahalliselta arvoltaan kannustimet ovat yleensä satojen eurojen luokkaa.

- Kuntaliitto on katsonut, että tällainen ei ole toivottavaa. Tässä haetaan valtiolta rahoitusta, vaikka ei tarvitse vastata muualla opiskelevan palveluista. Olemme suhtautuneet tähän kielteisesti, Arto Sulonen sanoo.

Kotikuntalain mukaan kirjansa voi vaihtaa pysyvästi, jos oleskelu työn, opiskelun tai sairauden vuoksi kestää yli vuoden. Käytännössä asiaa ei valvota, sillä esimerkiksi puhelimitse muuttoilmoitusta tehdessä asiasta ei kysytä, mikäli heti ilmoittaa tekevänsä väliaikaisen muuton sijaan pysyvän muuton, eli vaihtavansa myös kirjat uudelle paikkakunnalle.

Opiskelijan kannalta vanhalla kotipaikkakunnalla kirjoilla olo voi mutkistaa asioita terveydenhoidon osalta. Virallisesti terveydenhoitopalvelua saa kotikunnastaan, joten opiskelupaikkakunnalla terveyskeskuksessa asiointi voi olla hankalaa. Helsingissä kaupunkiliikenteen opiskelija-alennus myönnetään ainoastaan Helsingissä pysyvästi asuville.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.