Mainos

Kuntaliitto: kunnat eivät maksa veroalea

Kuntaliitto ei halua kunnista valtiovarainministeriön julkistamaan budjettiehdotukseen kirjatun kuuden miljardin tuloveroalen maksumiehiä. Liitto pitää samalla tärkeänä, että valtion talouden ohella parantunut kunnallistalouden liikkumavara voidaan käyttää kunnallisten peruspalveluiden kohentamiseen kaikissa kunnissa.

Kuntaliitto

Liitto painottaa, että kuntatalouden myönteinen kehitys koskee kuitenkin vain osaa kunnista. Alueelliset erot kuntien taloudessa ovat kasvaneet. Heikon talouden kuntien aseman vahvistaminen on Kuntaliiton mukaan välttämätöntä, jotta peruspalvelut pystytään tarjoamaan tasavertaisesti koko maassa. Kuntaliitto painottaa, että kesäkuun lopussa julkistetun selvityksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta vastustaa sellaisia kunnallisveron kevennyksiä, joista aiheutuisi leikkauksia keskeisimpiin peruspalveluihin. Jos kunnallisveroon tehdään vähennyksiä, verotulomenetykset on kompensoitava kunnille, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, liitto toteaa.

Ei uusille tehtäville

Kuntaliiton mukaan uusien menolisäyksiä aiheuttavien tehtävien antamiseen kunnille tulee suhtautua pidättyvästi. Tehtävien lisääminen johtaisi liiton mielestä ennen pitkää kunnallisen verorasituksen kasvuun, mikä olisi ristiriidassa hallituksen veroasteen alentamistavoitteen kanssa.

Hammaslaakari

Kuntaliitto toteaa, että esimerkiksi esitykset pitkäaikaistyöttömien aktiivisesta kuntoutuksesta merkitsisivät uutta tehtävää ja menojen lisäystä kunnille. Sama aiheutuisi hallitusohjelmaan kirjatusta hammashuollon laajennuksesta, jonka toteutus on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Ammattikorkeakoulujen jatkotutkintoja ei tule liiton mielestä toteuttaa ilman perusteellista valmistelua ja riittävää lisärahoitusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.