Mainos

Kuntaliitto kiirehtii ehdollisen asuntomäärärahan käyttöä

Kuntaliitto kiirehtii ehdollisen 1,5 miljardin markan asuntomäärärahan ottamista käyttöön viimeistään huhtikuussa. Hallitus lykkäsi arava- ja korkotukilainojen myöntämisvaltuudesta päättämistä viime syksynä tämän vuoden elokuuhun, mutta sittemmin on ilmaistu valmius aikataulun rukkaamiseen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta edellytti viime viikolla myös rahojen jakamista huhtikuussa ja niiden käytön jaksottamista tulevalle syys- ja talvikaudelle. Kuntaliiton mielestä olisi lisäksi mietittävä rahoituksellisia ja muita keinoja, joilla vuokra-asuntoja tuottavat ja omistavat kunnat ja yleishyödylliset yhteisöt saataisiin nykyistä paremmin vastaamaan sosiaalisin perustein vuokrattavien asuntojen kysyntään.

Kuntaliitto huomauttaa, että vuokra-asuntoa hakevien määrät ovat maassamuuton vuoksi kasvaneet tuntuvasti suurimmissa kaupungeissa. Asuntorahasto on aiemmin arvioinut, että edes ehdollisen 1,5 miljardin markan käyttäminen ei ratkaise vuokra-asuntopulaa. Uusia asuntoja aletaan tänä vuonna rakentaa arviolta 31 000-35 000, kun määrä viime vuonna oli 31 000. Valtion tukeman tuotannon osuus olisi nyt noin puolet, kun se edellisinä vuosina on ollut kaksi kolmannesta.

Valtion asuntomäärärahojen supistamista ja lisärahan käytön siirtämistä myöhäisemmäksi on perusteltu sillä, että rakennustoiminta ja vapaarahoitteinen asuntotuotanto ovat elpymässä. Kuntaliiton mielestä selitys on vailla asuntopoliittisia perusteita.
-Rakennettavat vapaarahoitteiset asunnot ovat sijainniltaan hyville paikoille tulevia kalliita omistusasuntoja. Aravavuokra-asuntoa hakevilla ei ole näihin asuntoihin mitään mahdollisuuksia. Liitto pitää valitettavana, että asuntopoliittiset perusteet on syrjäytetty muiden syiden vuoksi, Kuntaliiton kannanotossa todetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.