Mainos

Kuntaliitto ja Tehy toivovat sote-järjestelmää, joka kestää

Kuntaliitto ja Tehy pitävät kuntalähtöistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämismallia hyvänä.

– On äärimmäisen tärkeää, että päästään palveluiden osalta luomaan sellainen järjestelmä, joka kestää. Väestöpohjien täytyy olla riittävän suuret, jotta tulevaisuuden haasteisiin pystytään vastaamaan. Väestö ikääntyy, palveluiden tarve kasvaa ja pohja, millä nämä palvelut järjestetään pitää olla riittävän vahva, Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen sanoo.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) mukaan neuvottelut sosiaali- ja terveysuudistuksesta keskeytettiin eilen illalla. Neuvottelut jatkuivat tänään aamulla, mutta loppivat ennen kello yhdeksää aamulla tuloksettomina.

Kuntaliiton ja Tehyn näkemyksien mukaan Sote-uudistuksessa peruslinjaukset on tehty. Uudistus on kuntalähtöistä, eli kunnat ovat perusvastuussa palveluiden tuottamisesta.

– On erittäin hyvä, että nämä linjaukset on tehty, koska se on demokraattisen valvonnan alla ja ihmiset pystyvät vaaleilla vaikuttamaan siihen, Haatainen toteaa.

– Me mielellämme puhumme näistä erilaisista hallintorakenteista ja muista. Väitän kuitenkin, että ne eivät välttämättä kiinnosta äänestäjiä. Äänestäjää kiinnostaa, ja myös minua kuntalaisena, että kun tarvitsen lääkärin tai hoitajan palveluita, niin pääsenkö hoitoon suhteellisen lähellä omaa kuntaani, muistuttaa Tehy ry:n puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

Kunnat päättävät lopulta myös yksityistämisestä

Kun kunta on järjestämisvastuussa palveluista, niin kunta myös päättää miten palvelu tuotetaan, muistuttaa Haatainen.

– Päättääkö kunta tuottaa palveluita itse vai ulkoistetaanko kaikki palvelut yksityisten tuotettavaksi? Vai tehdäänkö niin, että pääosin vastataan niistä itse, mutta ostetaan joitakin pieniä palveluita täydentämään palveluita yksityisiltä tuottajilta ja järjestöiltä., Haatainen kuvailee.

– Me tarvitsemme vahvempia peruskuntia tai sitten vahvempaa kuntien yhteistyötä. Nimenomaan siten, että meillä on sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyötä. Siten erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kynnys madaltuu ja se yhteistyö kasvaa, koska silloin se asiakas pystyy liikkumaan tarpeeksi joustavasti palveluiden keskellä, Laitinen-Pesola tiivistää.

Tänään ministereillä on edessään vielä keskustan aiheesta tekemä välikysymys eduskunnassa.

(MTV3)

Katso Tehy:n Jaana Laitinen-Pesolan ja kuntaliiton Tuula Haataisen haastattelu: (Huomenta Suomi 24.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.