Mainos

Kuntaliitto: Eduskunta- ja kuntavaalit yhdistettävä

Kuntavaalien ajankohta tulee siirtää syksystä kevääseen, jotta uudet valtuustot voivat aloittaa toimikautensa vuoden vaihteen sijasta jo alkukesästä. Samalla tulee selvittää eduskunta- ja kuntavaalien yhdistämistä, esitti Kuntaliiton toimitusjohtaja Mäki-Lohiluoma Porissa SuomiAreenassa 18. heinäkuuta.

– Tällä hetkellä uusi valtuusto ei enää ehdi vaikuttaa ensimmäisen toimivuotensa budjettiin, vaan talousarvion on tehnyt edellinen valtuusto. Demokratian toimivuuden ja strategisen johtamisen kannalta olisi hyvä, jos uusi valtuusto pääsisi heti tekemään kuntaa koskevia päätöksiä ja ratkaisuja, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma perusteli.

Vaikka lokakuussa valittu valtuusto pääsisi aloittamaan heti vaalien jälkeen, se joutuisi tyytymään jo tehtyyn talousarvion valmisteluun ja päättämään veroprosentista ensimmäisessä kokouksessaan.

Vaalien aikaistaminen voidaan toteuttaa käytännössä joko yhdistämällä eduskunta- ja kuntavaalit tai pitämällä ne eri vuosina keväisin.

– Vaalien yhdistäminen näyttää perustellulta talousarvioprosessin ja demokratian näkökulmista. Yhteiset vaalit voivat lisätä äänestysaktiivisuutta ja tuovat myös työskentelyrauhaa poliittisille puolueille, Mäki-Lohiluoma arvioi.

Kuntavaalien ajankohdan aikaistamista selvitetään parhaillaan kuntalain valmistelun yhteydessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.