Mainos

Kuntaliitosbuumi käynnissä eri puolilla Suomea

Kuntien liitoskysymyksissä ongelmakohdiksi ovat nousemassa suuret kaupungit, maakuntien rajoilla sijaitsevat kunnat sekä niin sanotut köyhät kunnat.

Kuntaliitosselvityksiä tehdään tällä hetkellä Suomessa ennätysvauhtia. Käynnissä on yli 40 hanketta, joissa on mukana yhteensä 140 kuntaa.

Selvityksiä tehdään niin runsaasti, että Kuntaliittokin on yllättynyt hankkeiden määrästä. Kuntaliitoskartalta löytyy kuitenkin useita ongelmakohtia.

Yksi ongelmista on suuret kaupungit, joiden ympärillä olevilla kehyskunnilla menee niin hyvin, ettei niillä ole tarvetta yhdistyä suuremman kanssa. Toisen ongelmakohdan muodostavat heikossa taloudellisessa asemassa olevat köyhät kunnat. Niiden naapureilla ei ole intressejä yhdistymiseen.

Kolmas ryhmä ovat rajakunnat, jotka sijaitsevat vaikutusalueen tai maakunnan reunalla. Yksi tällainen kaupunki on kolmen maakunnan rajalle sijoittuva Somero, joka jäi Suur-Salon monikuntaliitoksen ulkopuolelle.

- Somero on sen verran suuri paikkakunta, että ainakin lähitulevaisuudessa vielä menestymme itse. Someron taloudellinen tilanne sen verran hyvä, kertoo kaupunginjohtaja Leo Haltsonen.

Vaikka Somero jäi kuntaliitoksen ulkopuolelle, aikoo se jatkaa yhteistyötä tulevankin Salon kaupungin kanssa.

Kuntaliitosselvityksissä tiukat aikataulut

Esitykset kuntaliitoksista on tehtävä tämän vuoden loppuun mennessä, mikäli kunnat aikovat yhdistyä vuonna 2009. Monessa kunnassa loppuvuosi tietääkin todella tiukkaa aikataulua.

- Kaikki eivät ennätä tehdä esityksiään paikallisella tasolla tämän vuoden loppuun mennessä, sanoo kuntajakoselvittäjä Arto Koski sisäasiainministeriöstä.

Teoriassa on mahdollista, että Suomen kuntakarttaan muodostuu reikiä, jos monikuntaliitoksissa keskellä sijaitseva kunta ei lähdekään mukaan liitokseen. Tämä mahdollisuus oli olemasssa esimerkiksi Salon kymmenen kunnan liitoksessa.

- Jos jokin kunta olisi jäänyt pois Salon liitoksesta, olisi tämän kunnan asema ollut varmasti aika hankala, arvelee Koski.

Tänä iltana kahdeksan kunnan valtuustot kokoontuvat päättämään kahdesta eri kuntaliitoksesta Turun saaristossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.