Mainos

Kuntaliitolta tarkat rajat lahjuksille

Kuntaliitto päätyi antamaan kuntien työntekijöille suositukset etuuksien vastaanottamisesta, kun apulaisoikeuskansleri oli kiinnittänyt asiaan huomiota.

Kuntaliitto on antanut suosituksen lahjusten, matkojen tai muiden etuuksien vastaanottamisesta kunnissa.

Yksityiskohtainen ohjeisto ei määrittele eurosummia tai kiellä normaalia vieraanvaraisuutta, mutta kysyy esimerkiksi lahjusten tarjoajan motiivien perään.

- Ohjeet ovat äkkituntumalta aika yksityiskohtaisia, arvioi Kälviän kunnanjohtaja Timo Mämmi.

- Aina joudutaan ongelmiin kun mennään yksityiskohtiin ja yksityiskohtaisesti määritellään sääntöjä. Aina on tilanteita, jotka ei sitten sovi siihen kaavaan, eli tarvitaan tervettä maalaisjärkeä, toteaa puolestaan Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Henrik Huhta.

Kuntaliiton ohjeiden mukaan työntekijöiden on syytä varmistaa, että menettely on avointa eikä aiheuta kiitollisuudenvelkaa lahjan antajaa kohtaan. Suosituksen mukaan virkamatkat kustantaa aina kunta ja yritysten tarjoamissa tilaisuuksissa hyväksyttävää on vain "tavanomainen" vieraanvaraisuus.

Kuntaliitossa päädyttiin ohjeistuksen antamiseen, kun apulaisoikeuskansleri oli kiinnittänyt asiaan huomiota. Päättäjien mielestä sosiaalinen kontrolli toimii jo nyt.

- Jos jossain tapahtuu sen tyyppisiä asioita, niin kyllä aina on niitä, jotka nostavat asiat esille, sanoo kunnanjohtaja Timo Mämmi.

Pohjanmaalla käräjöidään paraikaa Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan ja Vaasan kaupungin johdon Tallinnan ja Saariselän matkoista, joten kiinnostusta ja tarvetta rikoslakia tarkemmille lahjussäännöille löytyy. Yrityselämä näkee Kuntaliiton ohjeissa silti paperinmakua.

- Tuntuu vähän tämmöiseltä virastokulttuurilta, kun taas nykymaailma on enemmän vuorovaikutteista kanssakäyntiä kunnan kanssa, Keski-Pohjanmaan yrittäjien Henrik Huhta sanoo.

Edes Kuntaliitossa ei uskota lahjussotkujen loppuvan näihin ohjeisiin, sillä tulkinnanvaraa jää edelleen.

- Eivät nämä ohjeet missään tapauksessa kokonaan tulkintaa poista. Kyllä edelleen tärkeimmät ohjeet löytyvät jokaisen työntekijän korvien välistä, muistuttaa Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Harjula.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.