Mainos

Kuntaliitoksia syntyy vilkkaasti

Suomessa toteutui vuodenvaihteessa kymmenen kuntaliitosta. Kuntia ajaa yhteen talousahdinko ja muuttotappiot. Tutkijan mukaan kuntien taloudelliset ongelmat eivät ratkea kuntia yhdistämällä.

Kuntaliitoksia toteutui nyt ennätysmäärä vuosiin. Näin tuumittiin Sahalahdella kuntaliitosta Kangasalan kanssa.

- Minulle on melkein sama missä asun, kunhan kauppa on jossain ja kunta palvelee asioissa mitkä kunnalle kuuluvat, Eila Juusela tuumii.

Ennätysvilkas yhdistymistahti selittyy osittain vaalikauden alulla. Pari vuotta sitten tehty korotus kuntien yhdistymisavustukseen on myös houkutellut kuntia yhteen. Kunta-alan asiantuntijoiden mielestä kuntamäärä voitaisiin puolittaa nykyisestä. Osa on valmis pudottamaan luvun alle sataan.

Tutkijan mukaan ongelmat eivät ratkea kuntaliitoksilla.

- Välittömiä säästöjä ei ole saatavissa, koska henkilöstöä ei voida suoraan irtisanoa ja säästöt tulevat parhaimmassakin tapauksessa 4-5 vuoden tähtäimellä, kunnallispolitiikan lehtori Pentti Rönkkö sanoo.

Kuntien yhdistymishankkeet saanevat lisävauhtia keväällä, kun eduskunta saa käsiteltäväkseen selonteon kuntauudistusten tarpeista. Säästöjen hakemisessa pitäisi huomioida myös seutu- ja maakunnalliset palvelun tuottajat.

- Millä tasolla eri palvelut sitten hoidetaan, mitkä ovat maakunnallisia ja mitkä ovat seudullisia ja mitkä sitten ovat niitä lähipalveluja, joita tarvitaan päivittäin ja jotka pitäisi olla mahdollisimman lähellä saavutettavissa, Pentti Rönkkö pohtii.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.