Kuntaliitoksia syntyi - mitä tapahtuu kunnantaloille?

Yhä useampi kunta etsii uutta käyttöä entiselle kunnantalolle. Osa rakennuksista jää pois alkuperäisestä käytöstä, kun kunnat yhdistyvät toisiin.

Harvalla kunnalla on varaa pitää tyhjää muistomerkkiä keskellä kylää.

– Taloon on saatettu siirtää osa kuntaliitoksessa jäljelle jääneen kunnantalon toiminnoista, tai se on muutettu uuden kunnan palvelutiloiksi, kuten päiväkodiksi, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski.

Rakennusta voidaan käyttää myös alueen yhteispalvelupisteenä, jossa on esimerkiksi kunnan, Kelan ja poliisin palveluita. Osasta on tullut asukastupia, ja joitain kunnantaloja on myyty tai vuokrattu yksityisille.

Oulussa yhdistyi vuodenvaihteessa viisi kuntaa, joten neljä kunnantaloa jäi vaille alkuperäistä käyttöä. Yksi niistä on Oulunsalon kunnantalo, jonka Arkkitehtiliitto ja Museovirasto haluaisivat suojella lailla. Vuonna 1982 valmistunut talo on niiden mielestä valtakunnallisesti merkittävä arkkitehtuurikohde.

Kunnantaloja suojellaan harvoin erityislailla. Yleensä päätöksen rakennuksen suojelusta tekee kunta. Oulun kaupunki ei vielä päättänyt, mitä Oulunsalon kunnantalolle tehdään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat