Kuntaliitokset joutuvat uuteen harkintaan

Sosiaali- ja terveysuudistus pakottaa kunnat miettimään uudelleen suhtautumistaan kuntauudistukseen.

Parasta aikaa liitosselvityksiä tekevät kunnat saivat eilen kuulla täysin erilaisesta sote-uudistuksesta kuin odotettiin. Sote-uudistus vie kunnilta järjestämisvastuun sosiaali- ja terveyspalveluista eli jopa puolet niiden tehtävistä.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) kuvaa kuntien olevan vakavan paikan edessä. Kunnat menettävät palveluiden järjestämisvastuun, mutta niiden pitää yhä vastata palveluiden rahoituksesta. Tarpeeksi isot kunnat voivat myös tuottaa palveluita.

-Jokainen kunta joutuu miettimään omaa tulevaisuuttaan. Miten pystyy vaikuttamaan tässä isossa kokonaisuudessa ja onko kykyä tuottaa asukkailleen tarvittavia lähipalveluita.

Kuntaliitosten tarve ei Virkkusen mielestä katoa mihinkään. Kunnille on jäämässä yli 250 lakisääteistä tehtävää, joista niistäkin monet edellyttävät kunnilta liitoksia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma arvioi, että suomalaiseen kuntahallintoon ei ole koskaan aikaisemmin tehty näin suurta muutosta.

-Tämä muuttaa olennaisella tavalla kuntien roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Hupenevatko liitoshalut? 

Sote-uudistus pääsi etenemään sen jälkeen, kun sen sidos kuntarakenneuudistukseen katkaistiin.

Hallituspuolueissa pidettiin pitkään pöydällä mallia, jossa 20 000-50 000 asukkaan kaupungit olisivat vastanneet joistain palveluista. Keskikokoisia kuntia yritettiin kannustaa vähintään tämän kokoisiin liitoksiin.

Kuntaliiton Mäki-Lohiluoma uskoo, että uudet sote-linjaukset vähentävät juuri keskikokoisten kuntien liitoshaluja. Sen sijaan pienempien kuntien paine liitoksiin säilyy. Hän muistuttaa, että taloudellinen tilanne kunnissa on hyvin vaikea, eikä sote-uudistus muuta tilannetta.

Lopputulosta on hänen mukaansa vielä vaikeaa ennakoida.

-Me olemme tavallaan uudelleen lähtöruudussa ja joudumme arvioimaan kaiken uudelleen, Mäki-Lohiluoma kuvaa.

Backman kiristäisi aikataulua 

Valtaosa kunnista tekee parhaillaan kuntaliitosselvitystä, johon niitä velvoittaa viime kesänä voimaan astunut kuntarakennelaki.

Kuntien liitosselvitysten pitäisi olla valmiina kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sote-laki on hyväksytty eduskunnassa. Aikajänteeseen päädyttiin sen jälkeen, kun oikeuskansleri oli patistanut hallitusta kertomaan sote-linjat hyvissä ajoin ennen kuntien ratkaisuja.

Kuntien päätökset ajoittuisivat hyvin lähelle eduskuntavaaleja, sillä sote-laki on tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyllä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mielestä varoajasta voitaisiin luopua, koska kunta- ja sote-uudistuksella ei ole enää sidosta.

-Juridinen kytkös poistui, koska järjestämisvastuulla ei ole enää asukasmäärärajoja.

Sote-ratkaisun on arvioitu vähentävän myös tarvetta hallituksen virittelemälle kaupunkiseutujen pakkoliitospykälälle.

Virkkusen mielestä pykälää tarvitaan edelleen.

-Siinä lähtökohtana on maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymysten yhteensovittaminen, ei palveluiden järjestäminen, Virkkunen sanoo.

Pykälää voitaisiin hänen mukaansa käyttää kuitenkin vain ääritapauksissa. 

Lue myös:

    Uusimmat