Mainos

Kuntalehden kysely: Kuntapuolue pitää kiinni kuntien yhteisöverosta

Kyselyyn vastanneista 88 kotikuntansa valtuustossa istuvasta kansanedustajasta 71 liputtaa yhteisöveron kuntaosuudelle ja 12 siirtäisi yhteisöveron valtiolle.

Kuntalehti selvitti, mitä mieltä eduskunnassa istuvat kunnanvaltuutetut ovat kuumaksi perunaksi kypsyneestä yhteisöverosta. Pitääkö kuntien oikeus yhteisöveron tuottoon säilyttää vai voidaanko kuntien osuus siirtää valtion pussiin luottaen, että kuntien verotulomenetykset kompensoidaan valtionosuuksien kautta.

Päähallituspuolueiden keskustan ja SDP:n rivit tuntuvat olevan jokseenkin sekaisin yhteisöverokysymyksessä. Keskustan 34 valtuutettu-kansanedustajasta 21 kansanedustajaa vastasi kyselyyn, ja heistä 16 säilyttäisi kuntien oikeuden yhteisöveron tuottoon. Sekä keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas että eduskuntaryhmän johtaja Timo Kalli puoltavat kuntaosuutta.

Vastaajista 3 siirtäisi yhteisöveron valtiolle. Epävarmoja keskustan vastaajista on kaksi. Sosialidemokraateista löytyy kyselyn mukaan eniten siirron puoltajia. Demareiden 37 kuntaedustajasta seitsemän veisi yhteisöveron kunnilta. 13 valtuutettu-kansanedustajaa liputtaa kuntien yhteisöveron puolesta. Demareissa epävarmoja on kolme. RKP:n ainokainen valtuutettu-kansanedustaja Mikaela Nylander kannattaa yhteisöveron kuntaosuuden säilyttämistä.

Myös hallituspuolueiden ministereillä on vastakkaisia näkemyksiä. Sisäministeri Kari Rajamäki toisti kyselyssä kannattavansa kuntaosuuden säilyttämistä, kun taas keskustalainen ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki siirtäisi yhteisöveron valtiolle ja kompensoisi sen kunnille valtionosuuksilla. Kiusalliseksi muodostuneeseen kiistaan yhteisöverosta eivät ministeri-valtuutetuista ottaneet kantaa pääministeri Matti Vanhanen, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen sekä oikeusministeri Johannes Koskinen. Vanhanen on kuitenkin aiemmin ilmoittanut, ettei hän pidä yhteisöveron kuntaosuuden poistamista järkevänä.

Oppositiopuolueet ovat kyselyssä miltei suorin rivein yhteisöveron kuntaosuuden takana. Kokoomuksen valtuutettu-kansanedustajista 21, vasemmistoliittolaisista 10, kristillisdemokraateista ja vihreistä neljä sekä perussuomalaisten kaksi kuntapuoluelaista puoltavat kuntien oikeutta yhteisöveroon. Vain vasemmistoliiton Pentti Tiusanen ja kristillisten Toimi Kankaanniemi siirtäisivät kuntaosuuden valtiolle. Oppositiopuolueilla on valtuutettu-kansanedustajia 51, joista yhteensä 12 eri puoleiden edustajaa jätti vastaamatta.

Kysely tehtiin sähköpostilla ja puhelimitse 7.-11.11. välisenä aikana. Kyselyyn jätti vastaamatta 37 valtuutettu-kansanedustajaa. Eniten vastauksia uupui päähallituspuolueiden SDP:n ja Keskustan riveistä.

(MTV3-KL)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.