Mainos

Kuntalaiset kaipaavat lisätietoa vaikutusmahdollisuuksistaan

Tutkimuksen mukaan suurin osa kuntalaisista olisi kiinnostunut oman kotipaikkansa päätöksenteosta ja toiminnasta. Enemmistö ei kuitenkaan koe saavansa tarpeeksi tietoa asioista.

Kuntalaiset kaipaavat lisää tietoa omista vaikutusmahdollisuuksistaan kotikunnassa. Kuntaliiton selvityksen mukaan vain 37 prosenttia kuntalaisista tietää, kuinka kunnan toimintaan ja päätöksentekoon voi vaikuttaa.

Suurin osa ihmisistä on edelleen kiinnostunut oman kuntansa päätöksenteosta ja toiminnasta. Kiinnostuneimpia ovat yli 40-vuotiaat, korkeasti koulutetut ja työssäkäyvät. Myös yrittäjät ja eläkeläiset ovat muita kiinnostuneempia. Vain kolmea prosenttia kunnallinen päätöksenteko ei innosta lainkaan.

Kansalaiset myös tahtoisivat osallistua oman kotikuntansa palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Selvityksen mukaan ihmiset haluaisivat toimia erityisesti vanhusten palvelujen, terveyspalvelujen ja oman asuinalueen viihtyisyyden hyväksi.

- Näiden palveluiden tasosta varmaankin kannetaan eniten huolta. Kuntalaisista saattaa tuntua turhauttavalta, jos heillä ei ole mahdollisuutta osallistua sen määrittelemiseen, mitä on vaikkapa hyvä vanhustenhoito, pohtii Helsingin kaupungin tutkija Pia Bäcklund.

Katse kauemmas tulevaisuuteen

Alle puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että he saavat riittävästi tietoa kunnissa valmisteilla olevista asioista. Lisäksi vain vähemmistö kuntalaisista kokee, että valmisteilla olevien asioiden seuraaminen on helppoa.

- Kyse on siitä, että monet asiat on totuttu hoitamaan tietyllä tavalla. Jos kokousten esityslistat tulevat tulevat internetiin pari päivää ennen kokousta, se ei varmaankaan anna kuntalaisille riittävästi mahdollisuuksia osallistua, Bäcklund sanoo.

Bäcklundin mielestä kuntien kannattaisikin kertoa nykyistä paremmin myös pidemmän aikavälin suunnitelmista: mitä aiotaan tehdä vaikkapa puolen vuoden kuluttua.

Vain kolmannes luottaa kotikunnan poliitikkoihin

Valtaosa kyselyyn vastanneista katsoi, että äänestämällä voi vaikuttaa kunnan asioiden hoitoon. Kuitenkin vain kolmannes luottaa kotikuntansa poliitikkoihin. Selvästi yli puolet kokee, että heillä ei ole sananvaltaa kunnanvaltuuston ja -hallituksen tekemisiin.

- Kannattaisi miettiä, voidaanko kuntien päätöksentekoa uudistaa jotenkin. Saako esimerkiksi kunnanvaltuusto keskustella aidosti eri vaihtoehdoista, vai tuodaanko sinne vain rutiininomaisesti yksi päätösesitys hyväksyttäväksi tai hylättäväksi? Bäcklund kysyy.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi 5183 kuntalaista 14 kunnasta viime keväänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.