Mainos

Kuntajohtajat kritisoivat läänijakoa

Nykyinen läänijako saa voimakasta kritiikkiä kuntajohtajilta. Valtaosa MTV:n uutisten kyselyyn vastanneista kunnan ja kaupunginjohtajista olisi valmis luopumaan nykylääneistä.

Aluehallinto haluttaisiin keskittää maakuntavaltuustoille sekä työvoima- ja elinkeinokeskuksille.
Mäntsälä on 17 000 asukkaan kunta Etelä-Suomen läänissä. Vielä kuusi vuotta sitten se kuului Uudenmaan lääniin.

- Ei tavallisena kansalaisena ole huomannut mitään eroa, se vaan tämä uus jako tuli, maaherra on vähän kauempana ja koko alue on paljon suurempi kuin ennen, sanoo Teuvo Penttilä.

Kunnantalossa nykyiseen läänijakoon ei kuitenkaan olla tyytyväisiä.

Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo:

- Kyllä lähtisin siitä, että ainakin tähän aluehallintojärjestelmään voitaisiin tehdä sentyyppisiä uudistuksia, että lääneistä luovuttaisiin joko kokonaan tai osittain ja tehtäviä siirrettäisiin vaikkapa esimerkiksi maakuntien ja seutukuntien suuntaan.

Myös moni muu kuntajohtaja luopuisi nykylääneistä. Valtaa annettaisiin työvoima- ja elinkeinokeskuksille sekä maakuntavaltuustoille. Osittaista maakuntaitsehallintoa ovat puoltaneet myös sisäministeriön asiantuntijat.

Kairesalo:

- Se tulisi lähemmäs kuntia ja uskon, että ehkä myös taloudellisesti saavutetaan kustannussäästöjä, kun uudella tavalla järjestellään tehtäviä.

MTV:n uutisten tavoittamista kuntajohtajista 71 prosenttia kyseenalaisti nykyisen läänimallin. Vajaasta 250 vastaajasta vain noin 20 % piti nykytilannetta hyvänä.

Oulun kaupunginjohtaja Kari Nenonen:

- Lääninhallitus valvoo niitä palveluita, joita kunnat tuottavat ja minusta se valvontatehtävä kuuluu Lääninhallitukselle, siis valtion viranomaiselle.

Mäntsälän pääkadulla Etelä-Suomen lääninhallintoa kuvailtiin lähinnä etäiseksi. Edes maaherran nimi ei meinannut muistua mieleen.

Heli Kaitanen:

- Voi kuule, älä kysy noin vaikeita, ei mitään hajua. Eiks se oo Tuula Linnainmaa - onko?

Linnainmaalla ja muilla maaherroilla on määräaikaista toimikauttaan jäljellä tämän vuoden loppuun.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 06.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.