Mainos

Kuntainvestoinnit roimassa kasvussa talousahdingosta huolimatta

24:21

Suomessa viimeisen parin vuoden aikana kuntainvestoinnit ovat kasvaneet miltei puolella miljardilla eurolla. Näin vaikka kuntatalous on kurimuksessa. Mitä ihmettä?

Kuntien investoinnit ovat kasvaneet parissa vuodessa 460 miljoonaa euroa. Kun vuonna 2011 investointitaso oli 4,31 miljardia euroa, 2012 oltiin jo miltei 4,6 miljardissa ja viime vuoden Kuntaliiton ennakkotietojen mukaan noustiin jo 4,77 miljardiin euroon.

Kuntataloutta on kuvailtu viime vuodet sairaaksi. Mitä tässä on taustalla?

– Kuntien rahoituskustannukset varsin kohtuullisella tasolla. Sen lisäksi kunnilla on valtava investointipaine niin peruskorjauspuolella kuin uustuotantopuolellakin, vastaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Investointikasvu on kasvukeskusjohtoista. Isot kaupungit investoivat väestön kasvun takia uusiin asuinalueisiin. Kietäväinen pitää silti tilannetta yllättävänä "tilanteessa, jossa valtionosuuksia leikattiin niin rajusti". Takana on myös tietoinen muutos.

– Tämä on tietoinen päätös ja selvä muutos aiempaan 1990-luvulla koettuun talouskriisiin.  Nyt on vältetty se 90-luvun virhe, jolloin talouden kiristyessä investoinnit leikattiin alas. Se oli kyllä paha virhe. Siitä on kärsitty tähän asti. Meillä on erittäin suuret peruskorjausrästit niiltä ajoilta tavallaan vielä jäljellä.

Verotulojen kasvu hidastuu tänä vuonna. Miten käy investointien?

– Uskoisin, että merkittävää notkahdusta investointipuolella ei tapahtu, sanoo varatoimitusjohtaja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.