Kunta hääti koululaiset Heinävedellä

Vanhempainyhdistyksen perustama maaseutukoulu Heinäveden Lepikkomäellä on saanut kunnalta häätöpäätöksen. Koulun kuusi oppilasta ja opettaja siirtyvät uusiin tiloihin maanantaina. Muutto on välttämätön, sillä kunta on uhannut asentaa omistamaansa koulurakennukseen uudet lukot.

Yksityisen maaseutukoulun oppilaat ehtivät ahertaa parisen kuukauttalakkautetulla Lepikkomäen kyläkoululla. Maaseutukoulu aloitti toimintansa pari vuotta sitten lakkautetun Lepikkomäen kyläkoulun tiloissa. Yhdistys perusteli ratkaisuaan mm. lyhyemmillä koulumatkoilla ja luonnonläheisyydellä.

Syyslomalta ei lapsilla ole enää paluuta koulunnsa, sillä häädössäänkunnanhallitus ilmoittaa jopa vaihtavansa kyläkouluun lukot. Heinäveden kunnan mielestä yhdistys otti koulun luvatta käyttöönsä, koska mitään sopimusta tiloista ei ole tehty.

Kunnanjohtaja Jussi Hoskonen muistuttaa, että kyse on kotiopetuksesta, jonka järjestämisestä kunta ei ole vastuussa. Yhdistyksellä ei ole valtioneuvoston myöntämää koulun perustamislupaa. Kunnalla ei ole tarvetta myöskään tehdä perusopetuksen järjestämissopimusta yhdistyksen kanssa, koska kunnan kouluverkko on kunnossa.
-Yhdistys valtasi luvatta koulun. Nämä uudet toimet ovat välttämättömiä, ettei kunnan katsottaisi vain hiljaisesti hyväksyneen tilannetta, sanoo Hoskonen.

Hoskosen mukaan kunta ei suunnittele toistaiseksi muita toimia. Hoskonen katsoo kunnan toimineen asiassa kärsivällisesti. Kuudella oppilaalla on viikonloppuna edessä evakko puulämmitteisen vanhan kyläkaupan peräkammariin.

Toiminta jatkuu ensi vuonna

Kunnanvaltuusto lakkautti muutama vuosi sitten Pohjois-Heinävedellä kolme maaseutukoulua säästösyistä. Yksi näistä oli Lepikkomäen koulu. Koulujen oppilaat siirrettiin Lajulahden kouluun.

Vanhemmat ovat kustantaneet yksityisen koulun toiminnan tähän asti itse. Yhdistys on anonut valtioneuvostolta perusopetuksen järjestämislupaa ensi vuoden alusta voimaantulevan perusopetuslain nojalla. Uuden lain mukaan yksityiskoulu, jolla on alueellista tai valtakunnallista merkitystä, voi saada perusopetuksen järjestämisluvan ja valtion osuuden suoraan ilman kunnan suostumustakin.

Jos koululla katsotaan olevan vain paikallinen merkitys, vaaditaan valtionosuuksien saamiseksi edelleen sopimus kunnan kanssa. Lepakkomäkeläset anovat nytvaltioneuvostolta maaseutukoulunsa virallistamista lastensa vuoksi ja kannustamina. Koulutyö jatkuu, vaikka vasta virallistamisen jälkeen maamme ensimmäinen maaseutukoulu on oikeutettu oppilaskohtaisiin valtionosuuksiin.
(MTV3-STT)


Lue myös:

    Uusimmat