Mainos

Kunta-alan palkkoihin korotuksia

Kunta-alan uudet virka- ja työehtosopimukset korottavat palkkoja keskimäärin 350 markkaa kuukaudessa. Kunta-alan kuukausipalkkaisten keskiansiot nousevat näin 11750 markkaan kuukaudessa. Palkankorotukset lisäävät kuntien henkilöstömenoja 2,3 miljardia markkaa. Kunta-alan palkkasumma on tänä vuonna ilman lomarahoja noin 52 miljardia markkaa. Suurin eli keskimäärin 440 markan korotus tulee opetusalalla. Teknisille lisää palkkaa tulee keskimäärin 360 markkaa ja kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen piirissä oleville 300 markkaa kuukaudessa.

Kunnallinen työmarkkinalaitos, Kunta-alan unioni, Akava-JS, Tekniikan ja peruspalvelujen neuvottelujärjestö KTN ja Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ allekirjoittivat uudet virka- ja työehtosopimukset torstaina Helsingissä. Lääkärisopimuksesta saavutettu neuvottelutulos on parhaillaan Lääkäriliiton jäsenäänestyksessä. Liiton hallitus ja valtuuskunta kokoontuvat 18. helmikuuta.

Kaikki sopimukset noudattelevat työmarkkinakierroksen kustannusvaikutuksiltaan 3,1 prosentin linjaa. Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen piirissä olevalle 290000 palkansaajalle tulee 210 markan mutta vähintään 2,75 prosentin korotus helmikuun alusta. Kesäkuun alusta sopimus tuo 0,3 prosentin paikallisen järjestelyvaran. Teknisten sopimus koostuu 210 markan ja vähintään 2,6 prosentin yleiskorotuksesta ja kesäkuun alusta tulevasta 0,5 prosentin paikallisesta järjestelyvarasta. Teknistä henkilöstöä on vajaat 39 000.

Tuntipalkkaisten perustuntipalkat nousevat keskimäärin 150 penniä. Suorituspalkkojen korotus on 3,1 prosenttia. Reilun 60000 kunta-alan opettajan yleiskorotus on 2,56 prosenttia. 0,54 prosentin järjestelyvara on jaettu keskitetysti. Akava-JS:n ja opettajien OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi ehätti jo torstaina patistaa kuntatyönantajaa huolehtimaan, että sovitut palkankorotukset todella maksetaan.

-Jos kunnissa aiotaan jälleen kerran leikata palkkoja vaatimalla säästösopimuksia ja lomauttamalla, on edessä täysi sota, hän varoitti. Kunta-alalla on lisäksi sovittu 11 kaupunginteatterin näyttelijöiden ja 22 kaupunginorkesterin muusikoiden ja kapellimestarien työehdoista. Kunta-alan sopimukset koskeva kaikkiaan 410 000:ta kuntien ja kuntayhtymien palkansaajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.