Mainos

Kunta-alan palkkaneuvottelut jatkuvat keskiviikkona

Neuvotteluissa ovat edelleen mukana myös hoitajien ammattiliitot Tehy ja Super.

Kunta-alan palkkaneuvottelut jatkuvat tällä viikolla. Järjestöjen neuvottelijat tapasivat tänään ja seuraava tapaaminen on sovittu keskiviikoksi. Järjestöjohtajien mukaan tavoitteena on silloin saada aikaan neuvottelutulos.

Neuvotteluissa ovat edelleen mukana myös hoitajien ammattiliitot Tehy ja Super. Ne tosin odottavat kuntatyönantajalta parempaa tarjousta ja erityisesti hallitukselta lisärahaa.

Neuvottelut katkesivat puolitoista viikkoa sitten, kun hoitajien ammattiliitot hylkäsivät työnantajan palkkatarjouksen. Hoitajaliitot tavoittelevat omilleen tarjottua isompaa tasa-arvolisää.

Hallitus oli valmis tukemaan naisvaltaisten alojen lisäkorotuksia antamalla kunnille lisärahaa 150 miljoonaa euroa. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus ei aio korottaa luvattua summaa.

Akateemisia aloja neuvotteluissa edustava Erkki Kangasniemi on sanonut, että kunta-alan sopimus voidaan hyväksyä myös ilman hoitoalan järjestöjä.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola hämmästelee Kangasniemen lausuntoja neuvottelutilanteesta.

- Tuntuu, että Kangasniemi on ottanut neuvottelujen johdon, eikä työnantaja. Menen mielenkiinnolla mukaan neuvotteluihin katsomaan, onko työnantaja samaa mieltä, Laitinen-Pesola sanoo.

Sopimus mahdollinen myös kolmen kesken

Kunta-ala lähti tämänpäiväisiin neuvotteluihin sillä periaatteella, että sopimus tehdään kaikkien neljän pääsopijajärjestön kanssa. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää kuitenkin mahdollisena, että sopimus tehdään vain kolmen kesken.

Annettu tarjous toisi esimerkiksi perushoitajan palkkaan sopimuskauden aikana lisää 278 euroa. Keskusteluissa ollut 500 euron korotus ei saa kannatusta Jaloselta.

- Tämä summa on yhden iltapäivälehden esiin nostama summa, johon kysyttiin sitten mielipidettä poliitikoiltakin. Markoissa ajateltuna tämä olisi 3000 markka jokaiselle hoitajalle, mikä menisi kuntien kestokyvyn yli, Jalonen huomauttaa

Jalosen mukaan kymmenen päivää sitten annettu tarjous on suunnattu erityisesti hoitoalalle, sosiaalitoimeen ja päivähoitoon.

- Toivoisin, että sopimusta tarkasteltaisiin joka puolelta. Tarjous on tasoltaan sellainen, että viimeksi tämän tasoista on nähty 80- ja 90-lukujen taitteessa, Jalonen muistuttaa.

Kuntatyönantajia edustavan Markku Jalosen mukaan rahaa ei ole enempää varastossa - tarjous on nyt jo katossa.

Tänään neuvotteluissa käytiin läpi tilannearvioita ja aikataulutettiin sopimusta. Jalosen mukaan edellytykset saada sopimus tällä viikolla allekirjoitetuksi ovat olemassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.