Mainos

Kunta-alan ammattiliitot panttaavat palkkavaatimuksiaan

Liitot ovat jo valmistelleet palkkatavoitteitaan, mutta ne aiotaan esittää vasta kun neuvottelut ovat tarpeeksi pitkällä.

Hallituksen päätös olla määrittelemättä ns. tasa-arvotupoon liittyvän tuen määrää lykkää myös kuntasektorin ammattiliittojen palkankorotusvaatimuksia. Liitoissa ja niiden neuvottelujärjestöissä on tavoitteita valmisteltu, mutta niitä ei tuoda julkisuuteen ennen kuin kuin neuvottelut ovat riittävän pitkällä.

Yhteistä tavoitteille on se, että korotusten on noustava alkukesästä sovittua teollisuuden yleistä - noin kahdeksan prosentin- linjaa korkeammaksi, jotta kuntasektorin jälkeenjääneisyyttä voidaan kuroa kiinni. Sitä voidaan toteuttaa useampivuotisella palkkaohjelmalla.

Tänään Tehyn ja Superin yhteisen neuvottelujärjestön TNJ:n hallitus käsitteli omia vaatimuksiaan.

Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan (kok.) mukaan kiirettä rahatavoitteiden julkistamiselle ei nyt ole, kun sitä eivät ole muutkaan tehneet. Tehy on vaatinut hallitusta paljastamaan korttinsa.

Sen sijaan muut sopimusvaatimukset ovat jo pöydällä.

TNJ asetti tavoitteekseen etenkin työaikaan liittyvien epäkohtien sekä määräaikaisten aseman korjaamisen.

Työntekijälle halutaan mm. oikeuksia vaikuttaa siihen, saako hän ylityökorvaukset rahana vai vapaana. Ylimääräinen työpäivä tuo vapaapäivän mutta ei ylityökorvauksia.

Perhe-elämän ja työn yhteensovittaminen kuuluu kaikkien liittojen ykköstavoitteisiin.

Työntekijät peräävät parempaa kohtelua

STTK:lainen Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty on nostanut esiin määräaikaisten työsuhteiden vähentämisen, työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen, joustavat työaikamuodot sekä luottamusmiesten aseman vahvistamisen.

Noin 68 000-jäsenisen Jytyn puheenjohtajan Merja Ailuksen (sit.) mukaan lähivuosina haasteina ovat perus- ja hyvinvointipalveluiden tuottamisen rakenteiden ja henkilöstön muutokset.

Myös saman sopimuksen piirissä olevan 225 000-jäsenisen SAK:laisen JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd.) on korostanut, että raharatkaisun ohella täytyy edetä tärkeissä laadullisissa asioissa.

Laatutavoitteet liittyvät etenkin työvoiman käyttötapoihin ja työntekijöiden sekä työnantajien tasavertaiseen asemaan, mihin sisältyy luottamusmiesten asema. Listan kärjessä ovat myös pätkätyöt.

JHL vaatii myös välitöntä rahallista korvausta siinä tapauksessa, että sopimukseen suostutaan nopeasti.

Pidempiaikaisia rahatavoitteita on esitetty. Akavan sosiaalialan työntekijöitä edustava Talentia on ilmoittanut tavoittelevansa 25 prosentin palkkanousua neljän viiden vuoden ohjelmalla.

Tehy on laskenut sairaanhoitajan pääsevän OECD-maiden tasolle 20 prosentin palkannousulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.