Mainos

Kunnon lumitalvi ennakoi kovia kevättulvia

Suomessa on nyt kolmas kunnon lumitalvi peräjälkeen. Runsas lumipeite ennakoi myös tulvia.

Poikkeuksellisen kuluvasta talvesta tekee se, että perinteisesti runsaslumisessa Itä-Suomessa lunta on keskiarvoja vähemmän. Etelässä ja pohjoisessa lunta taas on keskimääräistä enemmän.

Suomen ympäristökeskuksesta arvioidaan kuitenkin, etteivät kuluvan talven lumimäärät etelässä ole täysin ennennäkemättömiä.

Ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläinen arvioi, että esimerkiksi viime talvena lunta oli Etelä-Suomessa jopa enemmän kuin nyt.

Tilastojen mukaan Suomen lumipeitteen paksuus on tällä haavaa puolen metrin molemmin puolin. Vähiten lunta, vajaat 30 senttiä, on länsirannikolla. Pohjoisessa lumimäärät lähentelevät metriä. Etelän lumipeite on noin 55 senttiä ja idässä lunta on karttunut muutamia senttejä tätä enemmän.

"Eväät kunnon tulviin"

Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaisten tilastojen mukaan kevät alkaa tehdä pikkuhiljaa tuloaan. Lumet alkavat huveta maaliskuun loppupuolella maan lounaiskulmalta alkaen. Pohjoisessa lunta riittää aina toukokuulle.

Ympäristökeskuksen Vehviläinen ennustaa, että esimerkiksi Vantaanjoella tulvia nähdään tänä keväänä vasta ensi kuun alkupuolella, sillä sää jatkuu melko kylmänä.

Perinteisillä tulva-alueilla Pohjanmaalla vesistöjen pinnat kääntyvät nousuun myöhemmin. Vehviläisen mukaan tulvan suuruus riippuu täysin säästä. Jos sää lämpenee hitaasti, tulvariski on pienempi.

– Jos lumi sulaa tasaisesti, on Vantaanjokeen luvassa viime kevään kaltainen tulva. Jos taas sää lämpenee nopeasti, tulee vain yksi tulvahuippu ja vedenpinta voi nousta rajumminkin. Myös ajankohdan sademäärät vaikuttavat tilanteeseen. Mikäli sään lämpenemiseen liittyy runsaita sateita, jokien pinnat nousevat nopeasti. Yleisesti ottaen eväitä on ihan kaikenlaisiin tulviin, ennakoi Vehviläinen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.