Kunnissa ratkotaan jääviysongelmia

Vasta valitut lautakunnat ja kunnanhallitukset pullistelevat nyt tuoreita päättäjiä, joiden kytkökset on pantu puntariin heti tuoreeltaan. Kuntaliiton lakimiehet saavat vastata päivittäin kymmeniin puheluihin, kun kuntalaiset haluavat selvittää, onko lautakuntaan tai kunnanhallitukseen nimetty henkilö jäävi hoitamaan tehtäväänsä.

Periaatteessa kuntalaissa on määritelty kohtalaisen selvästi, milloin valtuutettu voi toimia missäkin lautakunnassa tai kunnanhallituksessa ilman jääviysongelmaa. Vaalikelpoisuuden rajat ovat kuitenkin väljät, sillä puntarointia yksittäisen valtuutetun esteellisyydestä eri tehtäviin käydään jatkuvasti, etenkin nyt, kun uudet päättäjät ja heidän tuolinsa kunnan päätöksenteossa on jaettu.

Kuntalaiset seuraavat silmä kovana tehtyjä valintoja.

- Itse asiassa ihmiset ovat hyvinkin kiinnostuneita siitä, etteivät kai vain jäävit tai esteelliset henkilöt päätä heitä koskevista asioista, Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen kertoo.

Kokkolan kaupunginhallitus päätti myös selvityttää muutaman päättäjän vaalikelpoisuuden valitulle paikalle.

- Tässä on tavallaan vaakakupissa kansalaisten luottamus. Toisaalta on turhaa jäävätä niissä tilanteissa, joissa ei ole jäävi, Innanen sanoo.

Tekniseen lautakuntaan toistamiseen valittu ympäristöhuoltoyrityksen yhteyspäällikkö on yllättynyt jääviystestistä, josta selvisi jo edellisellä vaalikaudella puhtain paperein.

- Kun vaalikelpoisuus kyseenalaistetaan, ei välttämättä pelätä sitä, että olisin ajamassa omaa tai edustamani yhtiön etua. Pikemminkin on ehkä pelkona, että lautakuntaan tulee sellaista asiantuntemusta, joka kyseenalaistaa virkamiesten päätöksiä, teknisen lautakunnan jäsen Kauko Kivilehto uskoo.

Virkamiesten vallan kasvamisesta jääviyskysymyksena on huolissaan myös Kuntaliitto. Jos kunnanhallituksen jäsenistä liki puolet on kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa, pitäisi hälytyskellojen soida, vaikka viralllisesta jääviydestä ei vielä olekaan kysymys.

Esimerkiksi Kokkolassa kaupunginhallituksen yhdestätoista jäsenestä vain kaksi työskentelee yksityisella sektorilla. Jääviyspykälä ei rikkoonnu, mutta...

- Mutta jos käsitellään koulupuolen tai sivistystoimen kysymyksiä ja kunnanhallituksessa istuu paljon opettajia, mieleen hiipii sellainen ajatus, että pystyykö niitä asioita ihan subjektiivisesti käsittelemään kuntalaisten edun kannalta, kaupunginhallituksen jäsen Seppo Tastula kysyy.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat