Mainos

"Kunnioitus puuttuu" – Venäläispoliitikot arvostelevat Obaman päätöstä

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman päätös jättää väliin kahdenkeskinen tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa on ollut itänaapurin mediassa iso puheenaihe.

Presidenttien piti tavata syyskuussa Moskovassa ennen G20-maiden huippukokousta.

Obama perui kuitenkin tapaamisen vedoten tyytymättömyyteensä Venäjän politiikkaan ja maan tapaan hoitaa tietovuotaja Edward Snowdenin tapaus.

Obaman ratkaisun taustoja ja merkitystä on arvioinut useampi asiantuntija. Venäjällä uskotaan päätöksen johtuvan siitä, että Venäjä myönsi Snowdenille väliaikaisen turvapaikan.

– Jos yhden ihmisen (Snowdenin) takia perutaan valtion päämiesten tapaaminen, niin maiden suhteet huononevat nopeasti. Snowden on tavallinen poika, josta tuli poliittinen pelinappula. Obaman päätös on suora osoitus, ettei hän kunnioita Venäjää. Sellainen toiminta ei kuulu nykyajan henkeen, uutissivusto Ria Novostin haastattelema Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Vladimir Žirinovski kommentoi.

– Jos Venäjän ja USA:n suhteissa olisi nähtävissä jonkinlaista oikeaa edistystä, Snowden ei olisi presidenttien tapaamisen esteenä, Venäjän kansainvälisten suhteiden asiantuntija Vladimir Batjuk puolestaan totesi.

Kansanedustaja Aleksei Pushkov piti Yhdysvaltain päämiehen päätöstä virheenä, joka jättää suurvaltojen välit kylmiksi.

– Obaman päätökseen pitää suhtautua rauhallisesti. Se ei mullista maailmaa. Venäjän ja USA:n suhteisiin on tullut paljon, viime aikoina tunnepitoisia ongelmia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.