Mainos

Kunnilla ongelmia elatusvelkojen perinnässä

Huolimatta kuntien pyrkimyksistä tehostaa elatustuen takaisinperintää, elatuspinnareiden velkapotti kunnille on entisestään kasvanut.

Kuntien tehokkuudessa periä saataviaan elatusvelvollisilta on valtavia eroja: tehokkaimmat saavat takaisin miljoonia, tehottomimmat eivät onnistuneet perimään penniäkään. MTV:n uutisten selvityksen mukaan perintä on kuudessa vuodessa tehostunut kymmenisen prosenttia

Elatustuki on raha, jonka kunta maksaa elatusvelvollisen, siis käytännössä useimmin isän, puolesta lapselle elatusapua. Pienen Elviirankin äiti Terhi Espo on koko ajan säännöllisesti saanut rahan kunnalta eikä lapsen isältä. - Minun kannaltani tämä on hyvä systeemi, kun tietää että sieltä saattaisi tulla tai olla tulematta, niin nyt ainakin tietää että raha tulee, Terhi Espo sanoo.

Tarkoitus on että kunta perii rahan takaisin elatusvelvolliselta. Näin siis järjestelmän pitäisi toimia, mutta käytännössä kunnille on kertynyt yhteensä reilun 500 miljoonan euron saatavat eli lähes kolmen miljardin suomen markan elatussaatavat.

Janakkala onnistunut takaisinperinnässä

Janakkalan kunnan toimistosihteerillä olisi syytä onnitella itseään, sillä suomen suurista kunnista juuri Janakkala on onnistunut perimään kaikkein tehokkaimmin takaisin elatustukia.

- Kyllä se sellaista salapoliisin työtä on, että siinä joutuu etsimään näitä elatusvelvollisia; heidän olinpaikkojaan, työpaikkojaan ja tulonlähteitään ja minkälaisia etuuksia he saavat, toimistosihteeri Ritva Pohjantähti kertoo.

Janakkala sai perittyä takaisin peräti yli 70 prosenttia ja nousi näin miljoonasarjan kärkeen. Toisin kuin viranomaiset mielellään selittävät perinnän tehokkuus ei näytä liittyvän kunnan kokoon tai työttömyysasteeseen.

Ritva Pohjantähden mielestä kyse on sinnikkyydestä ja oikeasta asenteesta. - Se vaatii työtä, se vaatii kokemusta, sekä asiakkaan kohtaamista. Usein asiakkaat ovat yhteistyöhaluttomia ja aggressiivisia. Heidän kanssaan pitää pyrkiä neuvottelemaan ja sitä kautta saavuttaa paras maksusuunnitelma.

Heikoimmin perinnässä pärjäsivät nämä suuret kunnat. Peränpitäjä Kaarina oli kehnoin myös 6 vuotta sitten, jolloin Sunnuntairaportti selvitti elatusrästien perintää. Tuolloin kunnat onnistuivat perimään takaisin keskimäärin 40 prosenttia saatavista, nyt luku on noussut 53,5 prosenttiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.