Mainos

Kunniamurhat siirtyvät Tanskasta ulkomaille

Tanskalaisten mieliä kuohuttaa 31-vuotiaan tanskalaisen äidin murha Pakistanissa. Kyse on perheen sisällä tapahtuneesta niin kutsutusta kunniamurhasta, jossa lähisukulainen tappoi kylmäverisesti "tottelemattoman" naisen. Naisen Tanskassa asuva mies otettiin kiinni, mutta päästettiin pian vapaalle jalalle.

Useat tanskalaispuolueet ovat vaatineet hallitusta toimimaan asiassa. Oikeusministeri vaikenee, ja poliisi sanoo olevansa täysin voimaton, jos Pakistanin viranomaisilta ei tule uutta tietoa tapauksesta.

Tanskassa syntynyt Tahira Tabassum tapettiin kaksi viikkoa sitten Kharianissa Pakistanin maaseudulla, missä hän oli asunut kolme vuotta miehensä perheen luona. Tahiran sukulaisten mukaan miniää kohdeltiin perheessä kaltoin, koska hän oli synnyttänyt vain kaksi tytärtä eikä yhtään poikaa.

Aviomiehen veli on poliisikuulusteluissa myöntänyt ampuneensa Tahiran, ja hänet sekä kolme muuta perheenjäsentä on pidätetty. Langon mukaan surmasta oli sovittu Tahiran Tanskassa asuvan aviomiehen kanssa.

Tanskan poliisi otti kiinni aviomiehen, mutta päästi tämän vapaaksi muutaman päivän kuluttua. Tämä oli ollut murhan aikaan Tanskassa, eikä poliisi katsonut voivansa nostaa syytteitä miestä vastaan.

Kovat tuomiot taustalla

Aiemmin Tanskassa tehtiin useitakin ulkomaalaissyntyisten naisten murhia, joissa sukulaiset tappoivat naisen syyttäen tätä perheen kunnian tahraamisesta. Viime aikoina "kunniamurhia" on tehty harvemmin, sillä perheet pelkäävät Tanskan kovia tuomioita.

Murhat eivät kuitenkaan ole vähentyneet, vaan nykyisin perheet lähettävät naiset entisiin kotimaihinsa murhattaviksi. Murhaaja selviää usein joko täysin ilman tuomiota tai kevyellä rangaistuksella.

Tanskassa viranomaiset joutuvat vain levittelemään käsiään, vaikka tapahtumien yksityiskohdat olisivatkin hyvin tiedossa, valittaa naisten kriisikeskusten sihteeristön johtaja Anne Mau sanomalehti Berlingske Tidendelle.

-On äärimmäisen huolestuttavaa, että naiset ja pienet lapset voidaan houkutella vastoin tahtoaan entiseen kotimaahan lomalle tai muihin syihin vedoten. Me saamme usein tietoja näistä tapauksista, joissa on yleensä käytetty kaikenasteista pakotusta ja uhkailua, hän sanoo.

Hän saa tukea antropologi Unni Wikanilta Oslon yliopistosta.

-Pakistanissa tämänkaltaisia murhia on helppo tehdä, sillä ne jäävät useimmiten rankaisematta.

Huhukin voi johtaa kunniamurhaan

Satoja naisia ja tyttöjä tapetaan YK:n mukaan vuosittain sien, veljien, setien tai muiden miespuolisten sukulaisten toimesta perheen kunnian nimissä.

Ruotsalainen Åsa Elde'n Uppsalan yliopistosta arvioi kuitenkin, että ns. kunniamurhien määrä on pikemminkin 5000 vuodessa. Näiden lukujen taakse kätkeytyy lisäksi lukemattomia tapauksia, joissa naisia ja tyttöjä uhkaillaan ja pahoinpidellään kunniaan vedoten.

YK:n mukaan suurin osa "kunniamurhista" tehdään Jemenissä, Pakistanissa ja Bangladeshissa. Kärkipäähän mahtuvat myös Turkki, Iran, Irak, Egypti, Jordania ja palestiinalaisten itsehallintoalue Länsiranta. Myös Brasiliassa, Meksikossa ja Ugandassa murhat ovat yleisiä.

Kaikkia näitä alueita yhdistää patriarkaalinen perinne, jonka mukaan miehillä on yksinoikeus päättää siitä, mitä on kunnia. Perheen kunnia riippuu sen naispuolisten jäsenten käyttäytymisestä, joten patriarkaatissa miehellä on oikeus määrätä myös naisten elintavoista.

Jo pelkkä huhu saattaa riittää syyksi kunniamurhaan. Syyt voivat vaihdella suuresti: väärä vaatetus, väärä poikaystävä, sopimattomat ystävät, tuomittavat tulevaisuudenhaaveet tai pyrkimys itsenäiseen elämään.

Barbaarinen käytäntö on löytänyt ymmärtämystä lainlaatijoiden keskuudessa. Esimerkiksi Jordaniassa naispuolisen perheenjäsenen surmaamisesta voi selvitä 1,5 vuoden ehdollisella tuomiolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.