Mainos

Kunniamurha kuohuttaa Ruotsissa

Ruotsin kurdit sanoutuvat irti kohua herättäneestä "kunniamurhasta".

26-vuotias Fadime Sahindal surmattiin Uppsalassa myöhään maanantai-iltana.

Isä on tunnustanut surman, jota kurdikulttuurissa kutsutaan kunniamurhaksi. Kunniamurhan tarkoitus on palauttaa perheen maine, jos sen vaimot tai tyttäret ovat aiheuttaneet häpeää. Fadimen perhe ei hyväksynyt seurustelua ruotsalaisen miehen kanssa.

Tyttö oli tunnettu alistettujen naisten oikeuksien ajaja, ja isä oli jo aikaisemmin tuomittu tytön uhkaamisesta.

Monet Ruotsin kurdit ovat nyt peloissaan ja sanoutuvat irti kunniamurhasta. Tunnettu Kurdien puolestapuhuja Kurdo Baksi pelkää, että murha aiheuttaa Ruotsissa kurdijahdin.

Isä ja veli tuomittu uhkailusta jo vuosia aiemmin

Siirtolaisten sopeuttamisesta vastaava ministeri Mona Sahlin tuomitsee tapauksen vuoksi kaikki, jotka ovat kiihottaneet kunniamurhan tekemiseen. Hän sanoo murhan myös osoittavan, että Ruotsin integraatiopolitiikka on osin epäonnistunut.

Fadimen isä ja veli oli tuomittu tytön uhkailusta jo neljä vuotta sitten. Fadime sai suojatun henkilöllisyyden, mutta isä löysi hänet siskonsa luota kyläilemästä.

Oman perheen miehet ovat aikaisemminkin surmanneet Ruotsissa naisia samanlaisin motiivein. Kaikkiaan maailmassa tapahtuu YK:n tietojen mukaan perheen kunnian palauttamisella perusteltuja naisten murhia noin 1500 vuosittain. Yleisimpiä ne ovat Jemenissä, Pakistanissa ja Bangladeshissä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 23.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.