Mainos

Kunnat suunnittelevat kunnallisveron nostoa

Lähes joka neljäs kunta suunnittelee nostavansa kunnallisveroa ensi vuonna. Kolmen vuoden sisällä veroa aikoo korottaa joka kolmas kunta.

Kokonaisuudessaan kunnat arvioivat niiden taloudellisen ja muun kehityksen kääntyvän lähiaikoina parempaan suuntaan. Sisäministeriön ja Kuntaliiton aluebarometrin mukaan kuntien luottamushenkilö- ja virkamiesjohdon tulevaisuudenodotukset ovat kääntyneet optimistiseksi ensimmäistä kertaa syksyn 2000 jälkeen. Keskuskunnat arvioivat tulevaisuutensa hieman muita kuntia paremmaksi.

Kunnallisveron korottamisen lisäksi muita suunniteltuja talouden tasapainotuskeinoja ovat investointien vähentäminen ja kunnallisten maksujen korotukset, joita suunnittelee joka toinen kunta. Kuntien päättäjiä huolestuttavat eniten vanhustenhuolto ja terveydenhuolto. Sen sijaan lastenhoitopulmat näyttävät helpottavan. Aluebarometrissa päivähoito-ongelmat ovat vihdoin päässeet pakkasen puolelta nollatasoon. Niiden ei siis odoteta kehittyvän parempaan eikä huonompaan suuntaan.

Kainuussa huonoimmat näkymät

Maakunnista Kainuu ja Pohjois-Savo erottuvat pessimistisimpinä. Kajaanissa ja Kuopiossa tilanne arvioidaan kohtuulliseksi, mutta muut maakuntien kunnat arvioivat verotulojensa heikkenevän ja velkojensa kasvavan lähivuosina. Kainuussa näkymät ovat koko maan huonoimmat, mikä näkyy kautta linjan. Kunnallisveron korotukseen on paineita koko maakunnassa, velkaa ollaan ottamassa lisää, investointeja tehdään entistä vähemmän, työttömyyden arvioidaan kasvavan ja palvelujen heikentyvän. Varsinkin terveydenhuollon ja vanhushoivan puolesta pelätään, kuten koko maassa.

Pohjois-Savossa Kuopion seutu erottuu selvästi muusta maakunnasta. Maakuntakeskuksen ympäristössä tulevaisuutta pidetään nykyistä valoisampana, muualla kehityksen arvellaan menevän alaspäin.

Parasta kehitystä itselleen ennustivat Uudenmaan, Pohjanmaan ja Kymenlaakson kunnat. Pääkaupunkiseudulla odotetaan verotulojen vähenemisen muuttuvan niiden kasvuksi vuonna 2003. Vaasan seudulla peräti jokainen kunta arveli olevansa menossa parempaan suuntaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.