Mainos

Kunnat protestoivat postien puolesta

Kunnat ovat käärmeissään postikonttorien lakkauttamisista, joista Posti ilmoitti kaksi viikkoa sitten. Nopeimmat kunnat ovat jo ehtineet laatia vastalauseen konttoriensa puolesta. Uudellamaalla ainakin Hausjärven ja Nurmijärven kunnanhallitukset ovat jo päättäneet ilmoittaa Postille, etteivät ne hyväksy lakkauttamisia. Vastaava kirjelmä on vireillä Lopella.

Postin toiminta on saanut kunnat takajaloilleen

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää selvänä, että mielenilmauksia tulee lisää. Hän kertoo, että kunnista on otettu runsaasti yhteyttä Kuntaliittoon sen jälkeen kun lista suljettavista posteista julkaistiin. -Pääasiallinen sävy on syvä huolestuminen. Postin päätös nähdään jatkona viime vuosina tehtyjen ratkaisujen ketjulle, jossa monien paikkakuntien julkiset palvelut ovat kaventuneet olennaisesti, Kietäväinen murehtii.

Postin mukaan palvelut pysyvät


Posti sulkee eri puolilla maata noin 250 konttoria, joiden palvelut siirretään paikallisten yrittäjien hoitoon ns. asiamiesposteiksi. Suomen Posti Oy:n toimipaikkaverkostosta vastaava johtaja Esa Raippalinna vakuuttaa, että itse palvelut eivät heikenny.

-Takaamme, että postipalvelut - jakelu, käsittely, kirjelaatikot, toimipaikka - säilyvät ennallaan joka pitäjässä. Vain toimipaikan muoto muuttuu, kun palvelut ulkoistetaan. Kietäväinen ei niele tätä purematta. Hänen mukaansa asiamiesposti ei ole täyden palvelun piste, "vaikka Posti väittää niin", koska niistä puuttuu mm. ulkomaan palveluja. Vakituinen postikonttori on kunnille myös tärkeä status-kysymys, Kietäväinen sanoo.

-Elinkeinojen kehittämisen kannalta tämä on hankala asia. Runsaasti postipalveluja käyttävien yritysten kannalta asiamiesposti on aina riski, sillä eihän ole mitään varmuutta, että sen palvelut todella myös säilyvät alueella. Raippalinnan vastaus tähän on, että uhka koetaan pahemmaksi kuin mitä se todellisuudessa on. -Jostakin syystä on sellainen käsitys, että jos yrittäjä hoitaa postia, niin se heikentää kunnan identiteettiä. Kun asiamiesposti on paikkakunnalla jonkin aikaa pyörinyt, niin kyllä siihen ollaan tyytyväisiä, Raippalinna luottaa.

400 miljoonan säästöt haussa

Kuntia suututtaa, ettei niiden kanssa käyty läpi mahdollisia vaihtoehtoja ennen sulkemispäätöstä. Raippalinna perustelee, että Postin olisi ollut mahdotonta lähteä neuvottelemaan erikseen jokaisen kunnan kanssa.

-Tämä oli iso, raskas päätös, jolla piti hakea 400 miljoonan markan kustannussäästö. Neuvotteluissa jokainen

Lakkautettavat postit maakunnittain

kunta olisi ollut sitä mieltä, että juuri heillä pitää olla Postin hoitama konttori. Konttorien sulkeminen liittyy Leonian ja Postin yhteistyön päättymiseen. Säästöillä korvataan miljoonia, jotka Posti sai pankkipalvelujen hoidosta. Raippalinna lupaa, että postipalveluita hoitavia yrittäjiä etsitään yhdessä kuntien kanssa. Lopullinen päätösvalta on kuitenkin Postilla, hän muistuttaa.

Kietäväinen sanoo ymmärtävänsä, että Leonia-ratkaisu asetti Postin hankalaan tilanteeseen, joka ei ollut enää heidän omissa käsissään.
-Tapa, jolla homma hoidettiin, oli kuitenkin lievästi sanoen pettymys. Toivottavasti kunnat pääsevät nyt mukaan edes siihen prosessiin, jossa pohditaan miten korvaavat palvelut järjestetään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.