Mainos

Kunnat: Päivähoidossa riittävästi henkilökuntaa

Erityistä tukea tarvitsevien lasten avustajien puute vaivaa puolestaan erityisesti suuria kuntia.

Päivähoidossa on kuntien arvion mukaan yleensä riittävästi henkilöstöä, mutta erityisosaajista on puutetta. Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen katsauksen mukaan suurin pula on puhe- ja toimintaterapeuteista. Erityislastentarhanopettajia on liian vähän kolmessa neljästä kunnasta. Kunnat arvioivat tarvitsevansa 160 erityislastentarhanopettajaa lisää.

Erityistä tukea tarvitsevien lasten avustajien puute vaivaa puolestaan erityisesti suuria kuntia, mutta puutteita oli joka kolmannessa kunnassa. Avustajia tarvittaisiin lisää kaikkiaan 770.

Näitä erityistä tukea tarvitsevia lapsia on seitsemän prosenttia. Heistä noin 90 prosenttia sai tukea, mutta tukitoimien järjestäminen erosi suuresti kuntien välillä. Tuoreen selvityksen mukaan joissakin kunnissa niitä ei järjestetty lainkaan.

Kunnallisessa päivähoidossa on 46 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista. Suurin osa on päiväkodeissa, joka viides perhepäivähoidossa ja vajaat kymmenen prosenttia ryhmäperhepäiväkodeissa.

Riittävimmin henkilökuntaa on päiväkodeissa, seuraavaksi ryhmäperhepäiväkodeissa ja kolmanneksi perhepäivähoidossa. Jos henkilökuntaa oli liian vähän, syynä olivat yleensä vajaus lyhytaikaisista sijaisista, lasten pitkät hoitopäivät, vanhempien epäsäännölliset työajat ja puutteet varahoitojärjestelyissä.

Kyselyn mukaan vuorohoitoa tarvitaan lisää, sillä vain 62 prosentissa kunnista sitä oli riittävästi. Kunnallisessa päivähoidossa olevista lapsista seitsemän prosenttia on hoidossa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Eniten mahdollisuuksia tarvitaan lisää iltahoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön, Stakesin, Kuntaliiton, opetusministeriön ja Opetushallituksen selvityksen tiedot koskevat syksyn 2005 tilannetta. Kyselyyn vastasivat 416:sta kyselyn saaneesta kunnasta 378:n kunnan päivähoidosta ja esiopetuksesta vastaavat viranhaltijat. Näiden kuntien lapsimäärä edustaa 96 prosenttia kaikista päivähoitoikäisistä lapsista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.